Da je smetenje v naravi neokusno in problematično, se najbrž strinjamo vsi, toda ali ob meji res ‘svinjamo’ samo Slovenci?

Čeprav smo meje znotraj Evropske unije bolj ali manj že odmislili, na mejnih prehodih še vedno ostajajo hiške in obvestilne table, ki nas pozdravljajo ob prihodu v drugo državo. Prav vedno nam te ne nudijo toplega sprejema.

Naši severni sosedje nas ob vstopu v državo na mejnem prehodu Sotina - Kalch na primer pričakajo s tablami z napisom »NE SVINJAJ! Cestni jaški niso odlagališče smeti.«

Kočljiv izraz

Ni dvoma, da je opozarjanje na problematiko onesnaževanja nujno, pozivi k varovanju okolja pa več kot dobrodošli. Toda table, ki smo jih ob mostu čez Klavžni potok, nedaleč od slovensko-avstrijske meje opazili že pred časom, so s svojim slabšalnim prizvokom zmotili že marsikoga.

Uporabniki na spletu v glavnem navajajo občutek, da se table obračajo predvsem na slovensko govoreče osebe oziroma implicirajo, da so v prvi vrsti Slovenci tisti, ki smetijo. Zapis v slovenščini je namreč občutno večji od nemškega. V tem kontekstu tako bega predvsem izbira slabšalnega izraza »svinjati« in očitne asociacije z živaljo, ki ne slovi po svoji čistoči.

Kot je razvidno iz objave na družbenem omrežju Facebook, je zapise opazila tudi direktorica Krajinskega parka Goričko Stanka Dešnik, ki obenem ugotavlja, da v naravi na slovenski strani meje žal še vedno najdemo veliko preveč smeti.

Bi torej tudi v Sloveniji proti onesnaževalcem veljalo nastopiti z ostrejšimi opozorili?

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice