Najboljše čevapčiče v Mariboru po izboru bralcev Mariborinfo pripravljajo v Etno hiši Baščaršija na Poštni ulici. Obiskali smo jih in preverili, zakaj so njihovi čevapčiči tako odlični.

Lastnica Etno hiše Baščaršija Zakira Marković se je pred petindvajsetimi leti z možem preselila v Maribor. Ker sta sama začela pogrešati prave bosanske čevapčiče, sta se odločila, da Maribor dobi bosansko restavracijo.

Kot za Mariborinfo razkriva lastnica, so čevapčiči v Bosni hrana številka ena in so jih jedli že v osnovni šoli. V Mariboru sta z možem najprej odprla restavracijo Sarajevo in nato še Baščaršijo, ki prav letos praznuje 10. obletnico delovanja. 

Najbolj pomembno je kvalitetno meso

Recepte za čevapčiče sta lastnika zbirala dlje časa. »Veliko sem potovala v Bosno in na koncu sem zbirala recepte od ljudi, ki se tradicionalno ukvarjajo s peko čevapčičev. Potem sem ugotovila, da se vse to 'mistificira' in ni nič posebnega, zato ker je enostavna hrana vedno najboljša. Kadar rečem, da gresta v čevapčiče le meso in sol mi ljudje ne verjamejo. Najbolj pomembno je, da imaš dobro in kvalitetno meso,« pove Markovićeva. 

Kot še poudarja se dobrih čevapčičev ne da narediti v majhnih količinah. Za dobro maso potrebujemo vsaj 50 kilogramov mladega govejega mletega mesa, iz katerega lahko naredimo tisto pravo mešanico: »Pomembno je, da je meso res dobro in mi smo uspeli v sodelovanju s Košaki priti do takega mesa, ki je domače reje in okusno.«

Najboljši čevapčiči se pečejo na vulkanskih kamnih

V Baščaršiji čevapčiče pečejo na vulkanskih kamnih, kar jih dela še bolj okusne. Izvemo tudi, da sta z možem dobila že precej povpraševanja ljudi, ki bi kupili surove čevapčiče in bi si jih spekli sami doma, vendar sta to odklonila: »Doma nihče ne more tako speči čevapčičev, kot jim spečemo mi.«

Velika izbira bosanskih specialitet

Iz Baščaršije nikoli ne boste odšli lačni, četudi ne jeste mesa. Za vegetarijance pripravljajo prav posebne pečene zelenjavne krožnike s polento. Vsi ljubitelji mesa pa lahko izbirate med navadnimi čevapčiči, pleskavicami, špikanimi pleskavicami, mešanim mesom na žaru, piščančjo obaro, sarmo, prebrancem in drugimi specialitetami. 

»Prebranec na primer izhaja iz srbske kuhinje, a ga vseeno strežemo pri nas. Odločili smo se, da določene dobre jedi vzamemo iz bivših republik in jih združimo v eno balkansko kuhinjo,« pojasnjuje.

Nikar ne pozabite na sladico, saj veste za sladico je vedno 'plac'. Lahko se posladkate z baklavo, polnjenimi kuhanimi jabolki z orehi, z orehi polnjenimi suhimi slivami kuhanimi v vinu s sladoledom ali hurmašico – tipično bosansko sladico. 

Med poletjem v Baščaršiji 70-odstotkov turistov

Poleti boste med sprehodom po Poštni ulici mimo Baščaršije izza miz zaslišali različne jezike. V veliki meri prihajajo tisti, ki v Mariboru le prespijo, želijo pa si tudi turistov, ki bi v mestu ostali več dni: »Poleti imamo pri nas 70-odstotkov tujih gostov. Moram reči, da so turisti navdušeni, ampak si najmanj naročajo čevapčiče. Pri njih boste največkrat videli mešano meso na žaru ali pa pohane zrezke.«

Naj čevapčiči v Mariboru po izboru bralcev: »To je nagrada za ves naš trud«

»Vesela sem, da sva z možem 'poštimala' obe restavraciji in da imamo super ekipo. Imamo srečo, da lahko Bosanci delajo pri nas, kar ni nič čudnega. Iz Bosne smo dobili eno ekipo ljudi, ki res pridno delajo, so zaupljivi in pošteni. Z možem sva oba zelo vesela in počaščena za ta naziv. Hvala vsem, ki ste glasovali na nas. To je nagrada za ves naš trud,« še doda Markovićeva. 

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
BBBBBB (nepreverjen)

Hi! Moram priznat, da (se) nisem probal njihovih specialitet. Meni osebno so cevapcici bili fenomenalni v Crni gori. Kaj je bilo tako okusno? Po mojem prava mesanica mesa, prav tako pa kvalitetno meso (po cemer pa kosaki ne slovijo ravno). V meso samo sol? Kadar sam delam cevapcice, dodam lepo sol, poper, cesn (ki cez noc oksidira - rahlo pozeleni) in pa sladko papriko (pa seveda mascobo po potrebi). Je pa res, da jagnjetine ne dobis prav lahko, pa se nesramno draga je na nasem koncu.

špeci (nepreverjen)

res ful pomembno, kje se čefurji zbirajo

Starejše novice