Danes je v okviru projekta trajne preselitve v Slovenijo prispela prva skupina 21 sirskih beguncev iz Turčije.

Kot smo poročali pred slabim tednom, prihajajo v Maribor štiri družine z mednarodno zaščito.

Gre za štiri družine, ki prihajajo z vojnih območij v Siriji, nastanili pa jih bodo v Mariboru. Vse štiri družine bodo živele v Mariboru, ena v integracijski hiši, tri pa v stanovanjih, s katerimi upravlja urad za oskrbo in integracijo migrantov, poroča STA. 

Tako se bodo s pomočjo orientacijskega programa naučili osnov našega jezika, urediti dokumente in praktično spoznali vsakdanje življenje. Po tem bodo vključeni v programe pomoči pri vključevanju. Otroci se bodo vključili tudi v vrtce in šole, odrasli pa se želijo čim prej zaposliti, zato bodo tudi dobili svetovalca za zaposlitev. Po podatkih urada gre za precej izobražene posameznike.

Do česa so upravičeni?

Osebe z mednarodno zaščito so upravičene do prebivanja v Sloveniji, denarnega nadomestila za zasebno nastanitev, zdravstvenega varstva, socialnega varstva, zaposlitve in dela, pomoči pri integraciji, pridobitve informacij o pravicah in dolžnostih ter izobraževanja.

Slovenska vlada je tako marca 2016 sprejela načrt izvedbe preselitve 20 oseb iz tretjih držav, avgusta pa še dodatni sklep, da se na podlagi kvote iz Turčije sprejme 40 državljanov Sirije, ki se jim lahko prizna status begunca.

Ministrstvo za notranje zadeve je letošnjega maja skupaj z uslužbenci policije in Urada za oskrbo in integracijo migrantov opravilo izbirno misijo v Turčiji, v okviru katere so s potencialnimi kandidati opravili razgovore. Preverili so pogoje za trajno preselitev v Slovenijo ter ugotovili, da pogoje izpolnjuje 40 kandidatov.

V okviru projekta je predvideno, da naj bi bila druga skupina 19 beguncev v Slovenijo preseljena jeseni, še poroča STA.

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Mark 39 (nepreverjen)

Zakaj se za Slovence ne poskrbi? Zakaj imajo upokojenci po 300,00 EUR pokojnine za 40 let dela? Ko se za tujce bolje poskrbi, kot za domačine, ki celo življenje tu plačujejo davke in delajo, potem je čas, da se državo razpusti, ker to ni več država, ampak razpuščena banda.

Gost5 (nepreverjen)

Super, do česa vsega so upravičeni. Do česa smo pa upravičeni slovenci, do životarjenja če še ne veste. 40 let delaš, plačuješ davke, prispevke, potem pa od mizere, ki se ji pravi pokojnina, ne moreš normalno živeti, životariš in čakaš da te pobere. Ko prideš do zdravnika te gleda kot tele saj za državo pri 65+ letih več nisi zanimiv in je najboljše, da te čimprej pobere. Ja to je realnost te pokvarjene slovenije, vsi drugi več pravic kot tisti, ki delajo.

Starejše novice