Slika je simbolična.
Lekarniška zbornica opozarja, da je oskrba pacientov z zdravili motena, ministrstvo pa mora najti rešitev.

Lekarniška zbornica Slovenije poziva ministrstvo za zdravje, da najdejo rešitev za nabavo zdravil. Ministrstvo naj uredi zakonsko podlago za nabavo zdravil javnih lekarniških zavodov, saj bodo v nasprotnem primeru nekatere lekarne ostale brez zdravil, navajajo.

Težave se sicer vlečejo že več let, izvirale pa  naj bi iz nasprotujoče si zakonodaje, ki jo morajo pri svojem delu spoštovati javni zavodi. 

»Obstoječi zakon o javnem naročanju pravi, da imamo lahko samo enega cenovno najbolj ugodnega dobavitelja. Ker nekaterih zdravil ni mogoče dobiti le pri enem dobavitelju, smo primorani kršiti zakonodajo, da lahko pacientom zagotovimo vsa registrirana zdravila,« pojasni predsednica lekarniške zbornice Darja Potočnik Benčič. 

Globe za lekarne ali pač manko zdravil 

Za kraške lekarne je bil prekrškovni postopek na sodišču zaključen, končal pa se je z globami. V lekarnah niso spoštovali zakona o javnem naročanju, saj je zakonu nemogoče slediti - posledica sledenja je nedobava določenih zdravil. 

»Trenutno nas je 21 od 24 javnih lekarniških zavodov v prekrškovnih postopkih na sodišču zaradi nespoštovanja ZJN-3 pri dobavi zdravil. Eni postopki še tečejo, nekateri so zaključeni. Zame in za kraške lekarne je postopek na sodišču zaključen, kaznovani smo zaradi oddaje naročil za zdravila brez izvedbe ustreznih postopkov, izrečene so bile globe.

To je popolnoma absurdna situacija. Naj zaradi neuspelih postopkov prenehamo z izdajo zdravil ter ogrozimo zdravje prebivalstva? Si predstavljate kakšne, tudi nepopravljive zdravstvene posledice za ljudi bi imela taka odločitev?« o razmerah razlaga direktorica Kraških lekarn Ilirska Bistrica Ana Kobal.

Foto: Lekarniška zbornica Slovenije

Kaj ima prednost - nemotena oskrba ali zakon o javnem naročanju? 

Pri tem na lekarniški zbornici poudarjajo, da ne oporekajo dejstvu, da so javni lekarniški zavodi zavezanci za javna naročila. A področje nabave zdravil ureja več zakonov, ki se med seboj izključujejo. 

Tako je nabava zdravil otežena zaradi spoštovanja določil zakona o javnem naročanju, na lekarniški zbornici pa menijo, da bi moralo biti v ospredju spoštovanje matične zakonodaje, torej zakon o zdravilih. 

Lekarniški zavodi bi torej morali imeti vsaj dva dobavitelja enega zdravila, saj veletrgovec z zdravila včasih ne zagotovi določenega zdravila. A tudi tukaj nastane težava - dva dobavitelja pomenita dve različni ceni. 

»Dva dobavitelja pa pomenita najmanj dve različni ceni. Če bomo v naslednjem razpisu delili sklope še po zavodih, je to lahko 48 različnih cen za isto zdravilo. Najnižja cena pa postane veljavna cena. S tem vršimo pritisk na nižanje cen in sprožamo tveganje za umik zdravil s trga, predvsem tistih za redke bolezni,« razloži Darja Potočnik Benčič. 

»Razumemo, da je problematika kompleksna, vendar smo prišli do točke, ko je ukrepanje nujno. Ministru za zdravje želimo izziv in predloge rešitev predstaviti, a do danes še nismo prišli do njega osebno.

Ukrepati je potrebno, preden nastopijo težav v preskrbi! Sicer bodo lekarne ostale brez zdravil, ki so nujno potrebna za zdravje ljudi,« je sklenila predsednica lekarniške zbornice. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice