Komisija predlaga, naj članice same odločijo, ali bodo uporabljale poletni ali zimski čas.

Violeta Brulc, Evropska komisarka za promet, je včeraj v Bruslju podrobno predstavila predlog za odpravo premikanja ure dvakrat na leto. Želja je, da bi se premikanje ure odpravilo že v prihodnjem letu

Cilj je zagotoviti usklajeno uvedbo sprememb v sosednjih državah ter da se zagotovi pravilno delovanje notranjega trga in prepreči razdrobljenost, ki bi lahko nastala, če bi nekatere članice uro premikale, druge bi jo pa ohranile poroča STA.

Vsaka članica naj bi komisijo do leta 2019 obvestila, kateri čas ure namerava trajno uvesti. Naslednje leto bi bila še zadnja dva uradna premika ure, in sicer 31. marca na poletni čas ter 27. oktobra na zimskega.

Predlagan časovni okvir bo izvedljiv le, če bodo Evropski parlament in članice unije predlog potrdili najpozneje do marca prihodnje leto.

Komisija je s tem predlogom zvesta načelu, da želi igrati veliko vlogo pri velikih vprašanjih in malo pri malih. Članice naj torej o tem odločijo same. Na STA še dodajajo, da je Evropska unija od leta 1980 postopoma sprejemala zakonodajo, s katero je odpravila različne časovne razporede nacionalnega premikanja ure. 

V današnjem času je namen premikanja ure manj pomemben, kot je to bilo prej, saj so študije pokazale, da so prihranki energije zanemarljivi, prebivalci pa se vse bolj pritožujejo zaradi negativnih učinkov na zdravje.

Komisija je v okviru javnega posvetovanja prejela rekorden odziv doslej. Kar 4,6 milijona odgovorov, pri katerih je 84 odstotkov udeležencev bilo proti premikanju ure.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice