Tudi jesenski čas voznike sooča s svojevrstnimi izzivi in oteženimi voznimi razmerami. Pa ste prepričani, da poznate pravilne ukrepe ob onesnaženju cest?

Pri obdelavi kmetijskih zemljišč in spravilu pridelkov v jesenskem času praktično ni primera, da ne bi s traktorjem, kombajni, traktorskimi prikolicami ali drugimi stroji na cesto nanesli vsaj nekaj blata. V času spravila pridelkov pa se poleg zemlje na cestišče nanašajo tudi pridelki, kot je koruza.

V skupini Radarji v Pomurju na Facebooku smo te dni zasledili več objav o umazanih cestah.

Tako onesnažena cesta predstavlja nevarnost za druge udeležence  v prometu, še posebej, če je nanošena zemlja mokra, blatna. V primeru dežja oziroma rose lahko cestišče kmalu postane izjemno spolzko, zato ga je treba nemudoma očistiti.

Zakon o cestah v 5. členu določa, da je prepovedano ogrožanje varne uporabe javne ceste. Med drugim tako prepoveduje:

  • orati na razdalji manj kot štiri metre od roba cestnega sveta v pravokotni smeri na cesto ali na razdalji manj kot en meter od roba cestnega sveta vzporedno s cesto;
  • na cestišču javne ceste razsipati sipek material, razen posipnih materialov v času izvajanja zimske službe, nanašati blato ali ga kako drugače onesnaževati;
  • na cestišču javne ceste puščati sneg ali led, ki pade ali zdrsne nanj;
  • onesnažiti cestišče z olji in mazili ali drugimi snovmi;
  • vlačiti hlode, veje, skale in podobne predmete kot tudi pluge, brane in drugo kmetijsko orodje ter druge dele tovora.

Vozilo očistite, preden se vključite v promet

Preden se voznik s kolovozne poti, nekategorizirane ceste, individualnega priključka, območja izvajanja del ali druge zemljiške površine vključi v promet na javni cesti, mora torej s svojega vozila odstraniti zemljo ali blato, ki bi lahko onesnažilo vozišče.

V nasprotnem primeru mu grozi globa od 1000 evrov (za voznika) do 4000 evrov (za pravno osebo ali samostojnega podjetnika).

Ob tem na policiji opozarjajo, da je treba cesto, če delo poteka cel dan, očistiti večkrat. Čeprav večina kmetov nima priključka – krožne metle za čiščenje cest, pa si lahko pomagajo na primer s planirnimi deskami na traktorju ali z ročnim čiščenjem ceste.

Napor je v tem primeru vsekakor cenejši, kot če bi cesto na poziv policije ali prometnega inšpektorja očistil vzdrževalec ceste, račun pa izstavil povzročitelju onesnaženja.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice