Festival Lent je vse bližje, usoda plavajočega odra na Dravi pa je nejasna. Organizatorji si ga želijo kot glavno prizorišče, občina pa mora oder najprej še legalizirati. Za festival z občinske strani manj sredstev kot lani.

Organizatorji Festivala Lent so minuli teden razkrili največji glasbeni imeni na letošnjem festivalu. To bosta Dubioza kolektiv, ki bodo na Trgu Leona Štuklja na Večerovem odru nastopili že prvi dan festivala, 20. junija, in DJ Umek, ki bo na istem odru nastopil na predzadnji festivalski večer, 28. junija.

Občina mora oder do poletja legalizirati

Medtem ostaja še naprej nejasna usoda plavajočega odra na Dravi, ki je bil lansko leto glavno festivalsko prizorišče. »Organizatorji planirajo, da bi tudi letos program izvajali na plavajočem odru,« so za Mariborinfo pojasnili v Narodnem domu, kjer so nas za podrobnejše informacije o usodi plavajočega odra usmerili na Mestno občino Maribor.

Razlog za nejasno usodo odra na Dravi tiči v tem, da je po ocenah ministrstva za okolje in prostor oder črna gradnja. Ali ga bodo do poletja lahko znova postavili, ni jasno. Na mariborski občini želijo najprej oder legalizirati.

»Mestna občina Maribor je že pristopila k postopku legalizacije odra na reki Dravi, saj je glede na dosedanji finančni vložek in bližajoč se Festival Lent to tudi najbolj smotrno,« so za Mariborinfo pojasnili na občini.

Inšpektorat Republike Slovenije za okolje in prostor je izdal sklep, na podlagi katerega ima mariborska občina do poletja čas, da spelje postopek legalizacije odra. Zato si občinarji prizadevajo, da bo oder zakonit in ga bo letos možno znova uporabiti kot glavno prizorišče Festivala Lent.

Za Festival Lent manj sredstev kot lani, za oder predvideno le skladiščenje 

V predlogu proračuna za letošnje leto, ki ga bodo v prvem branju obravnavali mestni svetniki prihodnji ponedeljek, je sicer predvidenih 9.500 evrov za skladiščenje odra, stroški postavitve pa niso predvideni.

»Sredstva se bodo iskala v dogovoru z Narodnim domom Maribor,« dodajajo na občini, kjer pojasnjujejo, da je bil v preteklosti oder financiran v okviru sredstev, ki jih je občina skupno namenila za program in izvedbo festivala.

Občina sicer v letu 2019 in 2020 namerava za Festival Lent nameniti po 300.000 evrov letno, kar je 50 tisočakov manj kot prejšnje leto.

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Kuhc kucj (nepreverjen)

Vse lepo in prav ampak Festival Lent je čas hudo povozil....

Marko 1972 (nepreverjen)

Bravo Fistra!

Starejše novice