Prenova Glavnega trga in Koroške ceste se bliža koncu. Na občini se odločajo, kakšna bo prometna ureditev na Koroški cesti po prenovi.

Glavnina del na Glavnem trgu bo predvidoma zaključena do konca tega meseca, dela na Koroški cesti proti glavni tržnici pa bodo končana do konca maja. Glede na dane okoliščine epidemije in dodatnih del na občini pričakujejo finalizacijo projekta v mesecu juniju

Cilj je staro mestno jedro osvoboditi motoriziranega prometa

Že od začetka prenove je bila prometna stroka deljenih mnenj glede urejanje prometne ureditve. Vizija Mestne občine Maribor pa je, da se historično mestno jedro osvobodi motoriziranega prometa. 

Kot so sporočili iz občine, se začasno zaprtje prometa na Koroški cesti ob prenovi ni pokazalo za preveč moteče, saj so se prometni tokovi dobro prerazporedili. Večjih zastojev tako ni bilo zaznati. 

»Na podlagi naštetega je bila sprejeta odločitev, da se prometna ureditev za Glavni trg s Koroško cesto v času epidemije covid-19 in poletnih počitnic, ko se pričakuje manj prometa, testno popolnoma omeji le na prevoze za dostavo, stanovalce, intervencije, gasilce, vozilo Maister ter kolesarje, pešce in za potrebe prireditev,« pojasnjujejo na občini.

Končna odločitev bo sprejeta septembra

Ker prebivalci mesta izkušnje obnovljenega in urejenega Glavnega trga in Koroške ceste brez motoriziranega prometa še nimajo, so se na občini ob sodelovanju s stroko odločili, da si v mesecih juliju in avgustu vzamejo čas za strokovne analize in razmislek glede ureditve prometa v prihodnje.

V septembru bodo izkoristili še teden mobilnosti in nato sprejeli dokončno rešitev. Ta bo sprejeta na osnovi izkušnje uporabnikov in mnenja stroke.

Na občini še poudarjajo, da spodbujajo trajnostne oblike mobilnosti. Tako so pričeli izvajati ureditev kolesarskih poti na Koroški cesti, v kratkem pa bodo nabavili dodatno vozilo Maister in druga električna vozila v sklopu javnega potniškega prometa.

S spleta

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Bato Maribor (nepreverjen)

Koroško cesto uredite kot je bila. Ne pa vsak župan po svoji koristi.

Ć (nepreverjen)

Dokler so šole in službe v centru, je zapiranje cest kriminal. Ko pa narod ne bo več prisiljen obiskovat centra, pa ga lahko ogradite z obzidjem in napolnite z vodo zaradi mene.

Fritz (nepreverjen)

Nemogoče promet bi motil županove goste v hotelu

Starejše novice