Čeprav v drugem največjem slovenskem mestu živi okoli 10 tisoč psov, je to še vedno brez urejenega parka, kjer bi lastniki psov lahko svoje štirinožne prijatelje spustili s povodca. Bo Maribor po letih čakanja vendarle dobil pasji park?

Maribor je eno izmed redkih slovenskih mest brez pasjega parka. V Ljubljani je takšnih parkov kar šest, svojega imajo tudi v Kopru, Izoli, Piranu, Murski Soboti, Novem mestu, Kočevju, Gornji Radgoni. Prvega pasjega parka so se po večletnih zahtevah letos razveselili tudi na Ptuju. Maribor torej v tem pogledu močno zaostaja za drugimi mesti. 

Mariborska občina k projektu pristopa že več let, a do realizacije še vedno ni prišlo. Prvi pasji park je bil napovedan že leta 2016, a so izgradnjo tega vsako leto prestavili. 

Sredstva za vzpostavitev pasjega parka zagotovljena v proračunu 

Eden izmed razlogov, da pasjega parka v Mariboru še ni, je ta, da je občina dolgo iskala primerno mesto za vzpostavitev parka. Nazadnje so se omenjale tri možne lokacije za pasji park, in sicer pri Kadetnici na Taboru, nekje ob Dravi v sklopu ureditve nabrežja in na območju ob Mestnem parku. Kot pojasnjujejo na občini, je najverjetnejša lokacija za ureditev pasjega parka pri Kadetnici. 

Sredstva za vzpostavitev pasjega parka so zagotovljena v proračunu Mestne občine Maribor za leto 2020. »Urad za komunalo, promet in prostor na Mestni občini Maribor pripravlja dokumentacijo za izgradnjo pasjega parka pri Kadetnici na Taboru. V proračunu je za to investicijo v letu 2020 na voljo 50.000 evrov,« pojasnjujejo na občini. Denar za ta projekt je bil sicer rezerviran že v proračunu za leto 2018, a parka za pse Maribor tistega leta ni dočakal. 

Bo za vstop v pasji park potrebna vstopnina? 

Lastnike psov je nekoliko vznemirila izjava župana Saše Arsenoviča na seji mestnega sveta, da pasji park za obiskovalce ne bo brezplačen. Na občini pojasnjujejo, da glede plačljivosti v tem trenutku še ni nobene odločitve, vsekakor pa se bodo preučile vse možnosti. 

»Cilj je vzpostaviti uporabniku prijazen pasji park na optimalni lokaciji, ki bo za večino občanov Maribora priročna in bo zadostila potrebam po tovrstnem programu,« dodajajo.

Če bo Maribor dobil pasji park, bo to prva lokacija, kjer bodo lastniki lahko svoje ljubljenčke spustili s povodca. Vsi psi morajo biti namreč na javnem mestu zavarovani s povodcem, sicer lastnikom grozi globa v višini 200 evrov. Prepovedano je tudi voditi pse na območju javnih otroških igrišč, redarji pa poostreno preverjajo še pospravljanje pasjih iztrebkov, ki jih mnogi lastniki psov ne pobirajo. Za slednje lastnikom psov preti dobrih 62 evrov globe.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Navijac (nepreverjen)

Samo govori se.Rezultata se ni

Starejše novice