Kmetijsko ministrstvo je prejelo pooblastila od več kot polovice občin, ki ležijo na območju predvidene letalske obrambe pred točo. Se lahko kljub temu zgodi, da protitočne obrambe v severovzhodni Sloveniji tudi letos ne bo?

Toča je na Štajerskem letos klestila že večkrat, ponekod je kmetom in vrtičkarjem povzročila precejšnjo škodo. Prebivalce severovzhodnega dela Slovenije pa je v petek dodobra prestrašila nevihta s točo, ki je pustošila v Črnomlju, nato pa z oslabljenjo močjo prečkala tudi naše kraje. Zakaj letalska protitočna obramba še vedno ne deluje?

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano še vedno ni končalo vseh postopkov, čeprav bi ti morali biti zaključeni že marca, v začetku maja pa bi letalsko protitočno obrambo že lahko izvajali.

V Letalskem centru Maribor trdijo, da so lahko na izvajanje protitočne obrambe pripravljeni v treh do štirih dneh po podpisu pogodbe, a kot pravijo, o pravočasni vzpostavitvi obrambe vse bolj dvomijo.

»Največji problem je to, da če odločitve ne bo hitro in če letos obrambe pred točo ne bo, potem verjetno nikoli več ne bo obrambe pred točo v Sloveniji in bodo prebivalci te severovzhodne regije prepuščeni sami sebi. Letalski center Maribor ne more v nedogled pokrivati stroškov nekih političnih odločitev,« je v luči dolgotrajnega in nejasnega postopka za Radio Maribor dejal dolgoletni vodja tega projekta pri mariborskem centru Darko Kralj.

Slovenija med območji z največjo pogostnostjo neviht v Evropi

Slovenska vlada je na seji 26. aprila letos podprla izvajanje letalske obrambe pred točo s posipanjem točonosnih oblakov na območju severovzhodne Slovenije v letih 2018 in 2019. Kot je pojasnila takrat, je namreč nevarnost pojava toče v Sloveniji velika, naša država pa sodi med območja z največjo pogostnostjo neviht v Evropi.

Predvideno je bilo, da bo država sredstva za sofinanciranje izvajanja letalske obrambe pred točo namenila, če bo izkazan tudi interes lokalnih skupnosti oziroma če bo v izvajanje letalske obrambe pred točo vključenih vsaj polovica občin z branjenega območja severovzhodne Slovenije.

Gre za skupno 71 občin, od tega vseh 27 občin Pomurja, vseh 41 občin Podravja ter dodatno občini Slovenske Konjice in Zreče iz Savinjske statistične regije ter občino Podvelka s Koroške.

Ministrstvo je prejelo 57 pooblastil občin za izvedbo priložnostnega skupnega javnega naročila, zato je pristopilo k pripravi priložnostnega skupnega javnega naročila za izbiro izvajalca letalske obrambe pred točo. To javno naročilo naj bi kmetijsko ministrstvo izvedlo po postopku s pogajanji brez predhodne objave. Povabilo naj bi bilo, kot so trdili v sredini maja, poslano še v maju.

Ministrstvo sicer prispeva do 35 odstotkov potrebnih sredstev, preostali del sredstev pa zagotovijo občine, ki se vključijo v izvajanje letalske obrambe pred točo.

Stroški protitočne obrambe v eni sezoni naj bi se gibali okoli 160.000 do 200.000 evrov, v ta znesek pa ni všteto vso delo Letalskega centra Maribor.
 

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice