Sviz rektorja Univerze v Mariboru Igorja Tičarja poziva h odstopu, saj je zaposlenemu, obtoženemu mobinga in spolnega nadlegovanja, namesto kazni raje odredil nagrado.

Zgodba se je pričela, ko je sta Petra Ujčič in Alen Vidonja, zaposlena na rektoratu Univerze v Mariboru, opozorila na nepravilnosti s strani takrat glavnega tajnika Teodorja Lorenčiča – obtožen je bil namreč mobinga in spolnega nadlegovanja, s čimer je bil seznanjen tudi mariborski rektor Igor Tičar – sedaj jima grozi, da bosta izgubila svoji službi.

Za njuno odpustitev poskrbel nihče drug kot Lorenčič sam

Za njuno odpustitev je poskrbel kakopak Lorenčič sam, četudi slednje dejanje sploh ni bilo v njegovi domeni, prav tako ne rektorjevi. Februarja je namreč uvedel je posebno sistematizacijo delovnih mest, po kateri sta se ukinila dva oddelka in tri delovna mesta, med katerimi sta se znašla tudi  zaposlena Ujčičeva in Vidonja. Rektor UM je novo sistematizacijo že podpisal, obveljala pa bo čez osem dni, kljub očitnemu nestrinjanju sindikatov.

Komisija pritrdila navedbah zaposlenih

Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) je kmalu zatem prejel tudi pismo z opisi in pričanjem zaposlenih na referatu. Zaokrožila je celo anketa zaposlenih, ki je dodatno potrdila obtožbe. Rektor je potem ustanovil komisijo za ugotavljanje nepravilnosti, ki je ugotovila, da je »Teodor Lorenčič s svojim vodenjem na položaju glavnega tajnika na rektoratu nedvomno ustvaril sovražno in žaljivo delovno okolje, opisanem v 2. členu Pravilnika za zagotavljanje varovanja dostojanstva delavcev Univerze v Mariboru.«

Namesto kazni – nagrada

Sviz je tako že marca od rektorja zahteval, naj ta razreši svojega glavnega tajnika in proti njemu izpelje tudi primerne postopke. Tega pa ni storil. Namesto da bi zaščitil svoje zaposlene, ki so bili dokazano žrtve mobinga, je Lorenčiča celo premestil na delovno mesto odnosov službe z javnostmi, kjer je delal že prej. Na sindikatu so bili seveda ogorčeni. Sedaj je prišlo do točke vrelišča, ko Sviz od rektorja Igorja Tičarja zahteva odstop:

»Človek, ki vzpostavlja »sovražno in žaljivo delovno okolje«, ki žali, ponižuje, ki je vulgaren, ki šikanira ženske, kot so zapisali zaposleni na rektoratu v omenjenem pismu, bo v imenu univerze komuniciral z javnostjo! Človek, ki resno načenja ugled univerze, bo skrbel za njeno promocijo! Ta gesta pove vse o odgovornosti rektorja Univerze v Mariboru. Rektor, ki bi moral biti prvi skrbnik ugleda akademske ustanove, ki bi bil dolžan zaščititi žrtve sovražnega in žaljivega ravnanja, je zaščitil storilca in mu namenil celo vodstveno delovno mesto.«

Lorenčič se zgovarja na politično preganjanje

Kot je to v Sloveniji že v navadi, se za vse obtožbe proti odgovornim osebam celotna gonja enostavno spreobrne v prid oboženega, v kolikor ta lastno krivdo prenese prav na tiste, ki so ga česa obtožili. Lorenčič se je obtožb sicer neuspešno branil z izjavami »o političnem preganjanju, o totalitarnem in revolucionarnem sojenju, ki da se mu dogaja.« Slednje je le še bolj poglobilo sume Sviza o njegovi krivdi, ki sedaj v prvi fazi obsoja Tičarja, saj kljub seznanitvi o ugotovitvah komisije še vedno ni ukrenil ničesar.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice