Dotrajane stopnice, neurejene sprehajalne poti, zastarel videz Mestnega parka. Na mariborski mestni občini iščejo rešitve.

Mestni park v Mariboru že od nekdaj predstavlja pljuča mesta. Velja za sprehajališče in stičišče prebivalcev mesta vseh generacij, ki ga izkoriščajo predvsem za oddih in aktivno preživljanje prostega časa. Kljub temu pa so nad trenutnim stanjem zaskrbljeni mnogi. Starejši se bojijo za varnost, mlajši pa si želijo sodobnejšega videza.

»Dolga leta se že sprehajam po parku, saj me lepa okolica in narava v parku sprosti. Me pa skrbijo sprehajalne poti in stopnice, ki so uničene in zelo nevarne. Paziti moram, da se ne spotaknem. Dobro bi bilo, če bi se to popravilo, da bi se lahko sprehajali brez skrbi,« je povedala dolgoletna obiskovalka parka Cecilija.

Sanacija uničenih stopnic ravno te dni

Iz Mestne občine Maribor so za Mariborinfo povedali, da se slabega stanja dotrajanih poti zavedajo in jih skušajo sanirati glede na razpoložljiva sredstva iz proračuna. Prav te dni lahko vidimo, da se v parku določene poti in stopnice popravljajo. Mnogi deli parka pa ostajajo v slabem stanju, ki mestu ne morejo biti v ponos. Za utrjene površine vseh parkov na območju Mestne občine Maribor skrbi podjetje Snaga, ki je letos podpisala koncesijsko pogodbo za vzdrževanje parkov in trgov za obdobje 15 let.

Zastarel izgled parka

Predvsem mlade pa moti tudi nekoliko zastarel izgled parka. Sprehajalec Mitja je povedal: »Škoda, da se ne poskrbi za obnovo in za nekoliko sodobnejši izgled parka. Mnoga mesta so to krasno uredila, Maribor pa na žalost ostaja v prejšnjih časih.« A te želje nekaterih občanov se ne bodo uresničile. Park je namreč zaščiten kot spomenik oblikovne narave in tudi projekt promenade je pod avtorsko zaščito. To pomeni, da bi se tudi za morebitno obsežnejšo prenovo parka zahtevala ohranitev prvinske oblike.

Delovna skupina za reševanje problematike Mestnega parka

So pa pri Mestni občini Maribor oktobra leta 2015 z namenom celostnega pristopa k reševanju problematike Mestnega parka imenovali delovno skupino, katero poleg članov MO Maribor in Snage sestavljajo še predstavniki Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije in Zavoda RS za varstvo narave. Cilj dela delovne skupine skupaj z obema zavodoma je izdelava dolgoročnega upravljavskega načrta in ustrezna novelacija odloka o varovanju parka v ožjem in širšem območju, ki bi ustrezno opredeljevala način uporabe in razvoj parka.

Delovna skupina bo predvidoma do konca leta 2016 pripravila načrt upravljanja Mestnega parka, ki bo razdeljen na cone in bo obsegal sedem sklopov: rastline, vodne površine, utrjene površine, urbana oprema, meteorne kanalizacije, objekti in razsvetljava. 

Iz MO Maribor obveščajo vse meščane, da je delovna skupina na voljo za vse konstruktivne pobude in predloge preko e-naslova: [email protected]. Prav tako pa je na bralni plaži v Mestnem parku, do konca septembra, na voljo kratka anketa glede aktivnosti v parku.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice