V uredništvu Mariborinfo smo zasledili peticijo za ohranitev Dijaškega doma Maribor, v kateri je navedeno, da bo ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport s 30. junijem 2020 ukinilo Dijaški dom Maribor. Prostore dijaškega doma pa naj bi v celoti prevzel Center za sluh in govor Maribor.

Peticijo je doslej podpisalo že več kot 500 ljudi, med drugim tudi Lučka Šantl, nekdanja vzgojiteljica in svetovalna delavka.

»V 40 letih obstoja na tej lokaciji smo spisali veliko odličnih zgodb, pospremili veliko generacij na poti v odraslost. Nisem bila samo vzgojiteljica in svetovalna delavka, živela sem svoje poslanstvo. Smo bili in smo velika družina, veselimo se uspehov, premaganih izzivov, nudimo oporo in bližino, ko jo potrebujemo ... Sem ZA Dijaški dom Maribor,« je zapisala. 

»Peticijo podpisujem, ker se ne strinjam z ukinitvijo Dijaškega doma v Mariboru. Z ukinitvijo ustanove bo prišlo ne le do izgube delovnih mest zaposlenih, temveč tudi do onemogočanja bivanja dijakov, ki potrebujejo dijaški dom,« pa je zapisal še en podpisnik peticije Martin Cehner

Z vprašanji smo se obrnili na ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, kjer smo izvedeli, da je ukinitev Dijaškega doma Maribor na mizi, a »v fazi predloga«. 

Po besedah ministrstva je seznanjeno tudi vodstvo doma, »vključujemo pa tudi sedanje souporabnike doma, to je Center za sluh in govor Maribor, ki pa nedvomno potrebuje dodatne prostore«.

»Vse aktivnosti so v začetni fazi, rešitve pa bomo poiskali v duhu konstruktivnega sodelovanja z vsemi deležniki, pri čemer bomo še posebej skrbni pri ohranjanju zaposlitev obstoječega osebja,« so še odgovorili z ministrstva.

Dijaški dom Maribor ima v šolskem letu 2019/2020 vpisanih 60 dijakov v dveh vzgojnih skupinah, vpis je v desetih letih padel iz 220 dijakov, torej za 72 odstotkov. Kapaciteta doma je sicer 320 ležišč.

»V mariborski mreži dijaških domov je brez upoštevanja kapacitet Dijaškega doma Maribor zagotovljenih 1186 ležišč za dijake, od katerih je zasedenih le 60,8 odstotkov, kar pomeni, da bo tudi v bodoče prostih mest za dijake dovolj,« predlog, ki je na mizi še utemeljujejo na ministrstvu.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
svetovalec za … (nepreverjen)

kakšna teleta
Lahko bi v ta dijaški dom nasadili migrante in od europske skupnosti pokasirali mastne pare
Lahko bi v ta dom naselili delavce in bi bil delno samski dom
Lahko bi v t a dom naselili študente katerim itak primanjkuje postelj in jih drago plačujejo privat

Vi se sploh ne zavedate kakšen kapital imate v obliki nastanitvenih zmogljivosti
In če so postelje prazne, istočasno pa primanjkuje študentskih postelj
JE TREBA NEKOGA ZAPRETI najmanj za 5 let
Vem da boste v odgovor zapisali da dijaške postelje ne ustrezajo študentskim -

KER so prekratke
VI IMATE PREKRATKO PAMET

Starejše novice