V Mariboru se obeta podaljšanje časa plačljivega parkiranja na javnih parkiriščih.

Mestni svetniki bodo v ponedeljek odločali o predlogu, da bo po novem na vseh parkiriščih v beli coni obvezno plačevati parkiranje v delovnih dneh od 7. do 20. ure ter ob sobotah med 7. in 13. uro. V nedeljo pa parkiranje ostaja brezplačno, poroča STA.

Doslej je bilo parkiranje v mestu ob sobotah brezplačno

Doslej je bilo potrebno na večini parkirnih mest v središču Maribora plačevati parkirnino ob delovnikih med 8. in 17. uro, razen na Lentu, kjer so parkirna mesta plačljiva do 20. ure. V soboto je bilo parkiranje doslej brezplačno.

»Sledimo zahtevam občanov in pobudam v mestnem svetu, da se čas parkiranja poenoti,« je na novinarski konferenci povedal vodja občinskega sektorja za komunalo in promet Uroš Kosi.

Podaljšanje plačljivega parkiranja je po njegovih besedah tudi želja prebivalcev središča mesta, saj zdaj pogosto zmanjka parkirišč zanje, ko pridejo iz službe, poroča STA.

Višja bo cena tudi dvoletne dovolilnice za parkiranje

Cene parkiranja ostajajo enake kot doslej, se pa zaradi podaljšanja časa plačljivega parkiranja povečuje cena dvoletne dovolilnice za parkiranje s 144 na 180 evrov, še poroča STA.

»Tu ne gre za podražitev ampak prilagoditev, saj dovolilnice zdaj obsegajo več ur. Če preračunamo, gre za 1,5 evra več na mesec,« je pojasnil Kosi.

Se pa draži parkiranje na občinskih parkiriščih izven vozišč, torej za zapornico na Sodni ulici, Rakuševem trgu ter Mlinski in Loški ulici. Tam bo stalo parkiranje, če se bo mestni svet strinjal, 1,2 evra na uro, kar je 20 centov več kot doslej, še poroča STA.

Dražji bo tudi odvoz napačno parkiranih avtomobilov

Podražil se bo tudi odvoz napačno parkiranega avtomobila, in sicer s sedanjih 67 na 100 evrov, kar je po navedbah mestne uprave primerljivo z večino drugih mest v Sloveniji.

Z novim odlokom o občinskih cestah, ki ga bodo na ponedeljkovi seji obravnavali mestni svetniki, bodo med drugim tudi omejili čas dostave v mariborsko peš cono samo na jutranji čas, da bi tako omogočili lažje gibanje pešcev in izvajanje dogodkov v centru. Po izteku prehodnega obdobja bodo lahko v peš cono vozila le vozila na elektriko ali stisnjen zemeljski plin, so še sporočili na STA.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Navijac (nepreverjen)

Zal se s podrazitvami priblizujemo ostalim mestom,ki res imajo sobote in do vecera placljivo a imajo se kaj drugega......piramide in kalvarije urejene..ceste zakrpane...mestni prevoz pretocen in prilagojen potr obcanov...ce bo pidr to resila in pripomogla k izboljsanju ..ne vem

Starejše novice