Po hudem sporu, zaradi katerega se je žalostna zgodba 11-letne Zale in njene mame Judit iz Radmožancev, ki sta živeli v nevzdržnih razmerah, v začetku tedna zasukala v neželeno smer, se dela na hiši nadaljujejo. 

Zakonca Lešnik, ki sta koordinirala obnovo hiše v Prekmurju, sta se umaknila. In ko je že vse kazalo, da bodo dela obstala, sta se obe strani pobotali - zavoljo 11-letne Zale in obljube, da bo septembra v šolo lahko zakorakala iz novega doma. 

V dnevni sobi le delno prenovljene hiške nam 11-letna Zala ponudi ribez. Prav ona je ključ, da sta sprti strani stopili korak nazaj in nadaljujeta z delom. Kot pojasnjuje mati Judit Vida Bukovec, so »stvar razčistili, razrešili, delo pa gre dalje«.

Obe strani se ljudem opravičujeta

Obe strani se dobrim ljudem, ki so pomagali, opravičujeta. V spalnici delo opravlja partner Judit Maksimiljan, v kopalnici s polaganjem ploščic, kljub prejšnjim očitkom, nadaljuje Dunjin mož Simon.

Koordinatorka obnove Dunja Lešnik tako pravi: »Sploh ni več pomembno, kaj si ljudje mislijo, pomembno je to, kaj mislimo mi s svojimi glavami in z gospo Judito, da smo se le združili nazaj skupaj in da v pozitivi rešimo stvar, kot je potrebno.«

Dela je še precej, a zaključiti nameravajo v naslednjih desetih dneh, saj so Zali obljubili, da bo v novo šolsko leto krenila iz prenovljenega doma. To upajo tudi lendavskem Rdečem križu. »Da bo punčka imela svojo novo sobo v novi in obnovljeni hiški, ki bo primerna za življenje nje in mamice,« je dobre želje izrazila Natalija Gomzi Jablanovec, sekretarka območnega združenja Rdečega Križa Lendava.

Zbranega denarja ni več. Manjka še drenaža okoli hiše, ki prav tako ostaja brez fasade. Zakonca Lešnik medtem morata odgovarjati na očitke o nesmotrni porabi donacij, nad katerimi so bdeli tudi na lendavskem Rdečem križu.

»Ostalo pa je še dolga 2039 evrov, po vseh stvareh, ki jih imamo, se pravi, da smo zelo malo v minusu,« razlaga Lešnikova.

Nekaj opreme bodo vrnili v trgovino, so se dogovorili. Sredstva za družino pa še vedno zbirajo na računu Rdečega križa. »To so stvari, ki jih tudi gospa Judita ne potrebuje, to so na primer pomivalni stroj, sušilni stroj in te stvari, ki so v bistvu že malo višjega cenovnega razreda,« dodaja sekretarka RK Lendava.

Grenak priokus v tej nesrečni zgodbi ostaja. 

»To ni res, da nisem bila zadovoljna z ničemer. Dobila sem čudovita okna z donacij, čudovito streho in lep omet. Hvala lepa vsem!« se še zahvaljuje Judita.

Javna obračunavanja so sicer odgnala več donatorjev, ki se jih sedaj trudijo privabiti nazaj.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
komunist lojz (nepreverjen)

pa streha tudi ni tak kot je treba
ja kje ste pa videli late tak na široko

Starejše novice