Na torkovi dopisni seji je vlada odločila, da bo s ponedeljkom dovoljena strežba na terasah in vrtovih gostinskih lokalov.

S ponedeljkom bodo lahko znova začeli obratovati gostinski lokali, vendar v omejenem obsegu. Strežba bo tako dovoljena izključno na prostem oziroma na terasah in vrtovih lokalov. Kaj več zaenkrat ni znanega, niti gostincem, ki že skoraj mesec dni čakajo, da bodo znova lahko odprli svoje lokale. 

Prav zaradi tega je Združenje mestnih občin Slovenije objavilo javni poziv, v katerem pozivajo Nacionalni inštitut za javno zdravje, da pripravi smernice in navodila za obratovanje gostinskih teras, seveda na kar se da varen način.

»Trenutno, kar delamo, je, da predvsem čistimo, kaj drugega tudi ne moremo početi zaradi pomanjkanja informacij,« pravi Simona Zdovc, lastnica restavracije Fudo na Poštni ulici v Mariboru. Kljub trenutnemu pomanjkanju navodil bodo sami sprejeli potrebne ukrepe, ki jih med drugim poudarja Nacionalni inštitut za javno zdravje, med katerimi so razkuževanje, nošenje mask in upoštevanje varnostnih razdalj.

»Gotovo bo delo v teh pogojih kar zahtevno. Predstavljajte si, da morate več ur skupaj nositi masko pri tridesetih stopinjah. Tako se po eni strani veselimo, po drugi strani pa ne veselimo ponovnega odprtja. Veselimo se, da bomo ponovno obratovali, strah pa nas je, ker ne vemo, kaj nas čaka,« še dodaja Zdovčeva.

Omejen dostop do stranišča, ki bo omejen s trakovi

Na ponovno odprtje se intenzivno pripravljajo tudi v Nani, lokalu na Glavnem trgu v Mariboru, ki ga že nekaj let vodi Devana Blakaj

»V bistvu se na to že pripravljamo od samega zaprtja,« nam v pogovoru v smehu pove Blakajeva. Dodaja, da glede na to, da so že tri tedne popolnoma zaprti, so v tem vmesnem času postorili vse potrebno za ponovno odprtje. »Mi smo bolj ali manj pripravljeni, da začnemo takoj,« pravi Blakajeva.

Tudi sami pa že nestrpno pričakujejo dodatna navodila, ki jim bi omogočila lažji zagon gostinske dejavnosti, predvsem kako delovati na sami terasi lokala. Lastnica Nane pravi, da so že slišali za določene neuradne informacije Obrtno-turistične zbornice, kako bi naj lokal izgledal v času epidemije, kot so varnostne razdalje med mizami, omejeno število gostov za mizami, zaprta notranjost lokala, razen v primeru stranišča, kjer pa bo moral biti lokal omejen s trakovi ...

»Na začetku bo gotovo malce kaotično, vendar pa se res zelo veselimo ponovnega odprtja, da bomo znova v stiku s strankami, da jih razvajamo, to, kar radi počnemo,« še dodaja Blakajeva.

Če kmalu ne bo dodatnih navodil, lokala s ponedeljkom ne bodo mogli odpreti

Govorili smo tudi z Davidom Coxom, lastnikom puba The Living Room na Glavnem trgu. Tudi on se trenutno ukvarja z obnovitvenimi deli in čiščenjem, saj kot pravi sam, je lokal trenutno zaradi del na Glavnem trgu precej prašen. Popisuje tudi zalogo in fizično pripravlja lokal na ponovno odprtje, kjer tudi sam, tako kot drugi, poudarja, da je še zaenkrat veliko nejasnosti, kako bo delo sploh potekalo. 

»Ne vemo, kako dolgo bomo lahko odprti, ali bodo lahko stranke vstopile v lokal in odšle na stranišče, ali bo potrebno tudi v notranjosti prestaviti stvari oziroma mize,« pravi Cox in poudarja, da je vesel, da imajo na srečo dovolj prostora oziroma dovolj veliko teraso, da bodo lahko postregli svoje stranke. 

Cox tudi dodaja, da glede na to, da je danes zadnji delovni dan, nestrpno pričakuje dodatna navodila, saj kot pravi, bo s ponedeljkom zelo težko ponovno odpreti lokal, če teh navodil ne bo kmalu.

»Res se že veselim ponovnega odprtja, saj že zelo pogrešam naše zveste stranke. Veselim se ponovnega srečanja z ljudmi, ki jih nisem že dolgo videl,« še na koncu dodaja Cox.

S spleta

Komentarji (5)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Danvid (nepreverjen)

Ja upajmo, da ne.

Navijac (nepreverjen)

Se bodo ze znasli.

Dauza (nepreverjen)

Idite k županu pogledat kak pa kaj on že ve

David m (nepreverjen)

Kaj pa pijaca iz cega se bo pila kava, sokovi itd,... virus se namrec prenasa kapljicno je kdo to postudiral ne pa koljo prijateljev bo lahko sedelo za eno mizo!!!!

Karl Marx (nepreverjen)

na terasah je virusov na tone

Starejše novice