Precej mladih zanimajo športni oddelki, za dimnikarje, prodajalce in naravovarstvene tehnike skoraj nično zanimanje.

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je skupaj s srednjimi šolami pripravilo informacijo o številu prijavljenih kandidatov za vpis v programe nižjega in srednjega poklicnega izobraževanja, srednjega strokovnega in tehniškega izobraževanja ter gimnazij za šolsko leto 2018/2019. 

Iz objavljenega stanja prijav je razvidno, da se bodoči mariborski dijaki močno zanimajo za II. gimnazijo Maribor, kjer so prijave presegle razpisana mesta tako na splošnih kot na športnem oddelku. Za 168 razpisanih gimnazijskih mest se je prijavilo kar 186 mladih iskalcev znanja. 

Precej več prijav, kot pa je razpisanih mest, je prejela tudi Lesarska šola Maribor za program mizar, in sicer 43 prijav za 26 mest. Tudi Prva gimnazija Maribor je za program gimnazija, na katerem je razpisala 140 mest, prejela 155 prijav. Veliko zanimanje je še za programe tehnik računalništva na Srednji elektro-računalniški šoli Maribor, kozmetičnega tehnika na Srednji zdravstveni in kozmetični šoli Maribor in frizerja na Srednji šoli za oblikovanje Maribor.

Zanimanje precej presega število razpisanih mest tudi za programe veterinarskega tehnika na Biotehniški šoli Maribor, predšolske vzgoje na III. gimnaziji Maribor, pomočnika v biotehniki in oskrbi v Izobraževalnem centru Piramida Maribor na Srednji šoli za prehrano in živilstvo ter ekonomskega tehnika na Srednji ekonomski šoli Maribor. Prav tako je pecej zanimanja za vpis na Konservatorij za glasbo in balet Maribor.

Kateri programi mladih ne zanimajo?

Precej nizek je na primer interes za program naravovarstvenega tehnika na Biotehniški šoli Maribor, kamor so za 28 razpisanih mest prispele zgolj tri prijave, in za program cvetličarja, prav tako na Biotehniški šoli Maribor, kjer so za 26 razpisanim mest zabeležili le šest prijav. Prav tako ni praktično nobenega zanimanja za programe dimnikar in izvajalec suhomontažne gradnje na Srednji gradbeni šoli in gimnaziji Maribor ter za program prodajalec na Srednji šoli Slovenska Bistrica. 

Precejšnje zanimanje za športne oddelke

Slovenci smo morda majhen narod, toda dosežki naši junakov nas večkrat ponesejo v svetovne medije. Zato je povsem razumljivo, da je zanimanje za šolanje na področju športa med mladimi zelo živo. 

Zanimanje za športni oddelek je precejšnje tudi na II. gimnaziji Maribor, kjer je bilo razpisanih 18 mest, prijavilo pa se je 25 mladih navdušencev nad športom.

Še vedno čas za premislek

Informacije o številu prijavljenih kandidatov za vpis v izobraževalne programe je ministrstvo pripravilo skupaj s srednjimi šolami. Svojo vpisnico lahko prijavljeni kandidati do 25. aprila prenesejo iz izbrane na drugo srednjo šolo, če ocenijo, da si bodo tako zanesljiveje zagotovili vpis.

Prenesene prijavnice bodo šole sprejemale do navedenega datuma ne glede na število prijav, ki jih že imajo. 

Kandidatom ministrstvo ob tem svetuje, da se o prenosu prijavnice predhodno temeljito posvetujejo predvsem s starši in svetovalnimi delavci.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
suhomontažna dela (nepreverjen)

Pomojem se za suhomontažna dela kar splača biti mojster... Glede na tole https://omisli.si/nasvet-strokovnjaka/knauf/suhomontazna-dela-cenik-suh… so cene 18-26 €/ m2 in vem, da je povpraševanja po knaufarjih precej... Ne vem, no, meni se zdi dobra ideja. Srečno!

Starejše novice