V Zdravstvenem domu dr. Adolfa Drolca Maribor so ob svetovnem dnevu boja proti raku opozorili na preprečevanje in zgodnje odkrivanje raka.

Ob svetovnem dnevu boja proti raku so v mariborskem zdravstvenem domu predstavili načine zgodnjega odrivanja raka in najpogostejše vzroke za njegov nastanek. Vsaj tretjino oblik raka naj bi se dalo preprečiti, najbolj ključno pri tem pa je, da se odločimo za zdrav življenjski slog in s tem preprečimo in zmanjšamo lastno tveganje za nastanek raka.

Vsake vrste raka se ne da preprečiti, a svetovna zdravstvena organizacija opozarja, da se da vsaj ena tretjina najpogostejših oblik raka preprečiti z zdravo prehrano, z ohranjanjem zdrave telesne teže in s fizično aktivnostjo. 

HITRO DEJSTVO: Kajenje strokovnjaki povezujejo z 71 odstotki smrti zaradi pljučnega raka in z vsaj 22 odstotki vseh smrti zaradi raka. 

»Ko govorimo o raku, se vsak malo zdrzne, tudi mi, ki smo že navajeni v svojem profesionalnem življenju z njim živeti, vendar ko gledamo statistiko, nas vedno znova dodatno razočara in prestraši, ko vidimo, da pojavljanje raka narašča. Želimo si, da bi smrtnost zaradi raka upadala, a žal smo v samem evropskem vrhu po smrtnosti, kar se tiče raka. Pri moških so na prvem mestu rak prostate, kože, pljuča in debelega črevesa z danko. Pri ženskah je prvo mesto prevzel rak na dojkah, potem je koža, na tretjem mestu je debelo črevo in danka, na četrtem pljuča,« je povedal primarij Danilo Maurič, strokovni direktor Zdravstvenega doma Maribor. 

Kajenje povzroča 15 različnih vrst raka

Tobak je edini največji preprečljivi dejavnik tveganja za nastanek raka. Opustitev kajenja je ena najboljših stvari, ki jih lahko storimo, da znižamo svoje tveganje za nastanek raka. Raba tobaka dokazano povzroča približno petnajst različnih vrst raka, kot so rak ustne votline, pljučni rak, rak jeter, trebuha, črevesja in jajčnikov in tudi nekatere vrste levkemije. 

»Slovenija načrtuje zmanjšanje kajenja do leta 2025 za 30 odstotkov, kar pa je skladno tudi z globalno strategijo Svetovne zdravstvene organizacije za preprečevanje kronično nenalezljivih bolezni. Država stremi k zgledu držav, ki nameravajo ustvariti družbo brez tobaka, kar pomeni, da bo odstotek kadilcev le še pet odstotkov. Iz klinike Golnik sporočajo, da je znano, da imajo kadilci v primerjavi z nekadilci 23-krat večje tveganje za to, da umrejo zaradi posledic pljučnega raka, 25-krat večje tveganje za smrt zaradi obstruktivne pljučne bolezni, dvakrat večje tveganje za smrtni izid zaradi pljučnice, gripe ali tuberkoloze ter ostalih pljučnih bolezni,« je dejala Mihaela Lovše iz Slovenske zveze za javno zdravje, okolje in tobačno kontrolo.

V Sloveniji vsak dan zaradi rabe tobaka umre deset ljudi, letno 3600 ljudi. Vsako sedmo smrt prepisujejo kajenju med prebivalci starimi med 45 in 59 letom starosti. 

Društvo za boj proti raku Štajerske Maribor

Poslanstvo Društva za boj proti raku Štajerske Maribor je prispevati k ustvarjanju take slovenske družbe, v kateri ne bo nihče zbolel ali umrl za rakom, zaradi lastne nevednosti ali zaradi brezbrižnosti države. To velja v ožjem smislu tudi za lokalno oziroma regijsko sredino, v kateri je društvo aktivno s svojimi programi in projekti. 

»Vizija društva je nadaljevati s svetovanji in izobraževanji bolnikov in njihovih svojcev ter se povezovati z ostalimi nevladnimi organizacijami, v dobrobit bolnikov zbolelimi za rakom,« je povedala nova predsednica Društva za boj proti raku Štajerske Zvezdana Maurič Vražič.

Rakasta obolenja v porastu v zahodu države

»Bolj gremo proti severovzhodu slabši so kazalniki zdravja, najslabše po vseh teh 37 kazalnikih ima občina Šentilj. V severovzhodnem delu države še vedno kaže, da ljudje bolj obolevajo za boleznimi srca in ožilja, rakasta obolenja so v večjem porastu v zahodnem delu naše države. Kot kažejo vsi ti nacionalni programi, se je v zadnjem obdobju zmanjšalo približno med 15 do 20 odstotkov rakavih obolenj,« je povedala Nataša Vidnar, vodja Centra za krepitev zdravja Zdravstvenega doma Maribor.

Nasveti proti raku

Evropski kodeks proti raku navaja dvanajst nasvetov, kako lahko zmanjšate ogroženost zaradi raka ali ga odkrijete, še preden vas težave pripeljejo k zdravniku. Gre za nasvete, kako živeti, da bi kar najbolj zmanjšali, individualno ogroženost v prebivalstvu pa tudi ob podpori države zmanjšali zbolevnost in umrljivost za rakom. 

12 nasvetov proti raku

1. Ne kadite.
2. Ne kadite v navzočnosti drugih. 
3. Vzdržujte zdravo, normalno telesno težo.
4. Vsak dan bodite telesno dejavni.
5. Prehranjujte se zdravo.
6. Omejite vse vrste alkoholnih pijač. 
7. Previdno se sončite. 
8. Na delovnem mestu se zaščitite pred nevarnimi snovmi, ki povzročajo raka. 
9. Varujete se pred ionizirajočim sevanjem. 
10. Ženske: Dojite čim dlje in omejite jemanje hormonskih zdravil. 
11. Poskrbite, da bodo vaši otroci cepljeni.
12. Udeležite se organiziranih presejevalnih programov. 

»Zdravstveni dom Maribor je kot primarni nivo pomemben člen pri izvajanju in tudi promoviranju preventivnih programov za preprečevanje raka. V okviru zavoda, se izvajata program DORA in ZORA ter se promovira program SVIT. Izvajajo se preventivna cepljenja proti raku materničnega vratu, kakor tudi ostala cepljenja za ohranjanje zdravja kronično bolnih in oslabelih posameznikov,« je še dodal Maurič. 

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice