Po tednih negotovega stanja na oddelku za onkologijo, ko se ni vedelo, če bo oddelek še obratoval ali ne, so dobili nove zdravnike radioterapevte. Obsevanje za rakom je tako spet na razpolago tudi v Mariboru.

Ko so v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor enoto za radioterapijo zagnali 7. novembra lani, so imeli na oddelku le eno specialistko za radioterapijo. Ta je kmalu zatem odšla v bolniško, iz nje bi se naj vrnila šele po letu in pol. Oddelek je tako ostal brez ključnega akterja, zaradi katerega bi bilo obsevanje bolnikov v Mariboru sploh mogoče. Četudi so kmalu za tem oddelku za onkologijo na pomoč začasno priskočili kolegi iz Ljubljane, je bilo obsevanje bolnikov v Mariboru zaradi odsotnosti edine redno zaposlene zdravnice začasno prekinjeno. Pet lokalnih specializantov radioterapije pa lahko mariborski UKC pričakuje šele leta 2019.

Dogovori s tujino očitno poželi uspeh

Četudi so iz mariborskega UKC že v začetku leta 2016 objavili mednarodni razpis za zdravnike specialiste radioterapije, se nanj ni prijavil nihče. Dogovori so tekli tudi z zdravnico iz Srbije, ki pa iz zdravstvenih razlogov ni mogla nastopiti službe pri nas.

»Trenutno se dogovarjamo s specialisti iz Hrvaške za redno zaposlitev in za dodatno pomoč po podjemnih pogodbah. V kolikor nam bo uspelo redno zaposliti zdravnika specialista, bomo lahko ob pomoči OI nadaljevali z uvajanjem in širjenjem dejavnosti radioterapije,« so pred časom zatrdili v vodstvu UKC Maribor.

Obsevanje v Mariboru spet na voljo

Svoje obljube so tudi uresničili. Kljub temu da so mnogi dvomili, če bodo bolniki v roku leta in pol v Mariboru še deležni obsevanja, so vsi strahovi sedaj odveč. Preko podjemne pogodbe so zaposlili zdravnika iz Zagreba, s katerim so se za delo dogovarjali že lani, na delo pa sta se vrnila tudi že dva upokojena zdravnika iz ljubljanskega Onkološkega inštituta.

Še vedno kadrovski problem z anesteziologi

Kljub temu da sta se oddelek za onkologijo in urologijo, kjer so zaposleni štirje urologi očitno preklicali svojo odpoved pogodbe o zaposlitvi, ponovno pobrala, pa problem ostaja v krogih anesteziologov, ki jih krvavo potrebujejo pri operacijah vseh oddelkov. Med UKC Maribor in UKC Ljubljana trenutno potekajo dogovori glede ljubljanskih anesteziologov, ki bi nam lahko priskočili na pomoč.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice