V Vurberku in okolici potekajo še zadnje priprave na uničenje 250 kilogramov težke letalske bombe, ki jo je v bližini gradu našel domačin. Akcija, ki bo potekala, je zelo tvegana.

Eden izmed dveh bombnih tehnikov, ki bo pred deaktivacijo zadnji pri bombi, je Bojan Kopač, predstavnik državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi. Nalogo bo opravil brez zaščitne obleke, saj je ta učinkovita le pri količini eksploziva do enega kilograma. 

»Tukaj pa imamo od 115 do 120 kilogramov eksploziva in tukaj nič ne pomaga. Proces pa je zelo hiter, če do tega pride, tako da se ne zavedaš,« pove Kopač.

Še zadnje priprave na deaktivacijo

Na zadek bombe bosta s sodelavcem namestila usmerjeni eksploziv, ki naj bi odrezal sprožilni mehanizem od eksploziva v bombi. Od tu naprej pa bodo deaktiviranje upravljali na daljavo.

»Mi bomo tam blizu, ampak bomo v zaklonu. Skratka ne bomo v vidnem polju, za to bomo uporabili dron, s katerim bomo nadzirali vse postopke, tako premika in postavitve,« še zadnjič pojasnjuje Igor Boh iz uprave za zaščito in reševanje.

Avstrijski kolegi sicer so svetovali deaktivacijo brez premika bombe, a naša enota za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi bo z daljinsko vodeno žičnico bombo premaknila za 30 metrov do jame, ki z varovalnim nasipom v globino meri sedem metrov in pol.

Možnost nenadzorovane eksplozije majhna, a obstaja

Snovalci deaktivacije predvidevajo, da je možnost za nenadzorovano eksplozijo majhna. Zato želijo po uspešnem premiku zadek bombe odstraniti v jami. »Odrezali bomo glavno eksplozivno polnitev in vžigalni sistem,« uničenje bombe opisuje Kopač. Ob tem pa, kot smo poročali, obstajata dve možnosti - manjša eksplozija vžigalnega mehanizma ali eksplozija celotne bombe.

»Če bo tisti prvi učinek, torej odstranitev zadnjega dela in ne bo prišlo do detonacije bo na dveh kilometrih mogoče slišen pok kot strel iz puške, nekaj podobnega,« pojasnjuje Kopač.

A to se bo zgodilo le, če je v bombi eksploziv TNT. Če je v njej tako imenovana kompozicija B, bo bomba v jami eksplodirala. Zaščitni nasip naj bi okolico obvaroval pred najhujšim: »Kovinski plašč bombe bo z eksplozijo šel vertikalno v zrak in potem tudi padel dol in to je zdaj tista zadeva, ki bo povzročila na objektih neko škodo, to pa pomeni predvsem na strešnikih.«

Če detonacija ne bo uspešna, bo eksplozija vidna in slišna do dva kilometra daleč, dimni oblak pa bo visok 80 metrov.

Evakuacija skoraj 500 ljudi

Ker je uničenje bombe izjemno tvegan varnostni dogodek, bo od 10. ure naprej potekala evakuacija v okolici bombe. Začasno bodo umaknili 400 prebivalcev iz 120-ih hiš v Vurberku in 65 prebivalcev iz 30-ih hiš v Krčevini. Med evakuacijo in po njej bodo zaprte vse okoliške ceste. Zaprt bo tudi zračni prostor od same točke uničenja v dvokilometrskem krogu in v višini 2500 metrov nad bombo.

Kaj pa na evakuacijo pravijo domačini?

»Kaj me bo strah, saj nič ne moremo. Kaj pa tisti, ko bodo tam zraven, ko bodo to delali? Če nam je tak usojeno, nam je pač usojeno. Hiša je zavarovana in škodo bodo verjetno morali povrniti. Kaj bomo drugega. Umaknili se bomo, da se komu kaj ne zgodi,« nam je dejala Angelca Pavlovič.

»Kar bo, bo, tako nič ne moremo, če bo kaj s tega, če bo počilo ali nebo, te bomo pa videli,« pa pravi Janez Sakelšek.

»Če bo tako, kot so postopki, kar morajo oni narediti, potem bo ok. Če pa bo, pač bojimo se, da se ne bi prej kaj sprožilo,« pa odgovnarja Patricija Ornik.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice