Slika je simbolična.
Bo Pohorje konec tedna pobelil sneg? Vremenoslovci napovedujejo, da bo v tem tednu snežilo v višje ležečih krajev, kakšno snežinko pa lahko zanese tudi do nižin.

Kdaj bo zapadel prvi sneg? Vremenoslovci Agencije Republike Slovenije za okolje napovedujejo, da lahko sneg v visokogorju zagotovo pričakujemo ta konec tedna. 

Nekatere modelske napovedi kažejo snežne padavine tudi za nižje ležeče kraje, a so z napovedmi previdni. Verjetnost sneženja v nižinah je za zdaj namreč še vedno negotova.

Verjetnost za padavine zelo visoka

Kako na Agenciji Republike Slovenije za okolje pridobijo napovedi? Da lahko bolje predvidijo verjetnost določenega vremenskega pojava, si pomagajo z ansambelskimi napovedmi. To pomeni, da meteorološke modele zaženejo večkrat, vsakič z rahlo spremenjenim začetnim stanjem.

»V nekaterih napovedih se določen proces pojavi, v drugih ne,« pojasnjujejo. Več kot dobijo podobnih napovedi, večja je verjetnost, da se bo napoved udejanjila.

Vremenoslovci dodajajo, da za prihajajoči konec tedna skoraj vsi modelski zagoni vsebujejo padavine. Verjetnost za padavine je torej zelo visoka.

V nižinah je sneženje še vedno negotovo.

Sneg v višje ležečih krajih, drugod manj verjeten

Na Agenciji Republike Slovenije za okolje dodajajo, da snežne padavine po nižinah vsebuje le nekaj članov njihovega modelskega ansambla, zato lahko rečejo, da sicer obstaja možnost, da bo snežilo tudi po nižinah, a verjetnost za to je precej manjša. 

Nasprotno pa večina članov njihovega modelskega ansambla napoveduje sneg v višje ležečih krajih.

V osrednji Sloveniji je verjetnost za padavine zelo visoka, v noči iz četrtka na petek kar 100 odstotkov, verjetnost za sneg pa bistveno nižja, okoli 40 odstotkov. »Obstaja torej možnost, da tudi do nižjih krajev prileti kakšna snežinka, vendar bo zelo verjetno za to malo pretoplo,« so zapisali.

Pohorje bo najverjetneje pobelil sneg

Vremenoslovci pojasnjujejo, da je verjetnost padavin v severovzhodni Sloveniji nekoliko nižja (najvišja je v noči iz četrtka na petek), verjetnost za sneg pa višja kot v osrednji Sloveniji. V petek je verjetnost za sneženje celo 60-odstotna. 

Temperature v vzhodnem delu Slovenije bodo konec tedna namreč nekoliko nižje kot v osrednji Sloveniji, vendar pa bodo po besedah vremenoslovcev ravno na meji za sneg.

Če bo konec tedna topleje, kot kažejo trenutne napovedi, bo po nižinah deževalo, če pa bo malce hladneje, pa napovedujejo, da lahko nekaj snega zapade tudi po nižinah.

»Na Pohorju pa bo zelo verjetno snežilo, saj je dovolj visoko,« dodajajo.

Verjetnost padavin in snega v severovzhodni Sloveniji (vir: ARSO).
Graf možnih temperaturnih razponov v severovzhodnem delu Slovenije (vir: ARSO).

To so podatki o prvem snegu iz prejšnjih let

Za nekatere kraje po Sloveniji so preučili podatke prve jesenske oziroma zimske snežne odeje v preteklosti. Osredotočili so se na podatke, ko je bila višina novega snega vsaj en centimeter.

Po nižinah v notranjosti Sloveniji v povprečju prvi sneg zapade ob koncu novembra ali v začetku decembra. Seveda, pa se to v posameznih letih precej razlikuje.

Včasih je potrebno na snežno odejo čakati zelo dolgo. Leta 1975 je v Ljubljani prvi sneg zapadel šele 20. februarja, najvišja snežna odeja pa je bila ob koncu marca, in sicer 14 centimetrov.

V povprečju v Mariboru vsaj en centimeter snega zapade 2. decembra. Najhitreje je štajersko prestolnico bela odeja pobelila 24. oktobra, najkasneje pa 24. januarja.

Povprečni, najbolj zgoden in najpoznejši datum s prvo snežno odejo v sezoni. Uporabili so nize meritev, ki večinoma segajo od leta 1950 do 2020 (vir: ARSO).

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice