V Mariboru že vse od leta 2014 poteka iniciativa Maribor Za sk8park, ki je zbirala tudi podpise za predlagano peticijo. Eden od pobudnikov je tudi športnik Filip Flisar.

Kot že nekaj let opozarjajo pobudniki iniciative Maribor za sk8park, se je potrebno zavedati pomembnosti infrastrukture, ki mladim omogoča kvalitetno in aktivno preživljanje prostega časa. Dober primer je odprtje skate parka v Novi Gorici, konec leta 2013. Mladim je ponudil lokacijo za aktivno preživljanje prostega časa ob enem pa je to še danes eden največjih in najmodernejših skate parkov v Sloveniji.

Skate park ponuja več kot samo športne aktivnosti

Kot so povedali pobudniki peticije, bi Maribor s posodobljenim rolkarsko/kolesarskim poligonom pridobil možnost za razvijanje potencialov mladih v urbanih športih, možnost medgeneracijskega, mednarodnega in medkulturnega povezovanja, organizirane šole urbanih športov, prostor, ki poleg ukvarjanja s športom temelji na širšem socialnem povezovanju in druženju mladih …

"Maribor ima možnost, da se s sodobnim skate/bike parkom končno, v skladu s svetovnimi trendi, predstavi kot resnično evropsko mesto, ki ima posluh za vse bolj popularne urbane športe.

Klavrna podoba trenutnega parka

Trenutna podoba mariborskega skate parka je precej klavrna, objekti so zastareli, asfaltna podlaga že nekaj časa ni primerna za vožnjo z rolkami in predstavlja nevarnost padcev in poškodb. Celoten videz pa je dokaj zanemarjen.

Skate park del Trajnostne urbane strategije

In prav zato si skejterji in BMX skupnost v Mariboru prizadeva, da bi takšen park dobili tudi v vzhodni Sloveniji. Sredina novinarska konferenca Mestne občine Maribor je vlila kar nekaj upanja vsem, ki se borijo za izgradnjo skate parka. Župan Mestne občine Maribor Andrej Fištravec je namreč med projekti, ki spadajo v sklop Trajnostne urbane strategije vključil tudi skate park Maribor.

Vrednost investicije

Vrednost investicije je ocenjena na 366.671 evrov, večino pa bi pridobili s pomočjo evropskih sredstev znotraj sklopa Trajnostne urbane strategije. V kolikor bo Mestni svet projekt na oktobrski seji potrdil se bodo dela začela izvajati v letu 2017 in bodo predvidoma zaključena leta 2019.

Nov skate park bi sestavljali

  • Zgornja ploščad z bazenom;
  • Spodnja ploščad z urbanim videzom elementov;
  • Otroški poligon;
  • Hiška, ki bi bila prostor četrtnega kulturno-športnega kulturnega centra in bi se lahko uporabljala za druge dogodke kot so na primer delavnice, informacijska točka, multimedijski prostor, družabni prostor in skladišče.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice