Danes je na Mestni občini Maribor prvič kot vršilec dolžnosti direktorja Mestne uprave Mestne občine Maribor pred medije stopil Boris Železnik.

»Povabilo župana, ki sem ga dobil za sodelovanje v ekipi, sem si vzel kot veliko čast in odgovornost. Prav tako pa kot izziv. Izziv, da se bom lahko nekega dne ozrl nazaj in rekel, da sem bil del uspešne ekipe, ki je pripeljala Maribor do nekega želenega cilja, do razvojnega preboja. Maribor je doslej zamudil veliko priložnosti in upam, da bom za svojo ekipo uspel ustvariti najprej mestni urad kot servis, ki bo v podporo vsem občanom in občankam, in tudi seveda mestni servis, ki bo uresničeval vse cilje in vizije župana in njegove ekipe,« je uvodoma povedal Železnik.

Bo proračun sprejet že v mesecu aprilu?

Mestna občina je tako sedaj v fazi začasnega proračuna, a o idejah oziroma nujnih aktivnostih se razpravlja že od lanske jeseni, in sicer od nastopa novega župana in njegove ekipe. »Prerano pa je govoriti o velikosti oziroma obsegu tega proračuna, kakor tudi o velikih projektih, ki se bodo izvajali. Naša ocena je, da se bo proračun dokončno uskladil z vsemi strokovnimi službami nekje do konca tega meseca in predlog je, da se obravnava na seji mestnega sveta že marca, drugo branje pa že aprila. Velika želja je, da se proračun sprejme v mesecu aprilu.«

Pri tem se bodo seveda najprej posvetili že znanim projektom, kot sta mariborska knjižnica in stadion. »Pomembno pa je, da nas čakajo določene sistemske rešitve tako v mestni upravi kot tudi širše. Dejstvo je, da želim dati priložnost vsem svojim sodelavcem ter spoznati njihovo širino in kompetence.«

Za leto 2018 je neuradno obsegal proračun 137 milijonov evrov, a »velik del proračuna je izvajanje zakonskih obveznosti MOM«. Realizacija proračuna 2018 je sto milijonov, medtem ko so predvidevali okoli 134 milijonov.

»Kot veste, je v lanskem letu vlada podpisala sporazum s sindikati o dvigu plač, tako da smo morali v proračun vnesti tudi nove številke, ki so precej dvignile skupno vsoto mase, ki je namenjena za plače. Odstotek denarja, ki bo ostal na podlagi tega za izvajanje različnih projektov, je omejen, in upam, da bomo tudi skozi druge vire – kot so državna in evropska sredstva – pridobili dovolj sredstev, da bomo lahko začeli, predvsem pa nadaljevali s tistimi projekti, ki so že zapeljani in so obveze iz leta 2018.«

Prodaja Farmadenta

Za konkretnejša vprašanja je povabil pred medije povabil Matejo Cekić z Urada za komunalo, promet in prostor, ki je povedala, da »ta postopek še vedno traja«, a je še prezgodaj za govoriti, ali bodo postopek prekinili ali nadaljevali.

»Načeloma zakon predvideva, da bi morali Farmadent prodati do konca leta 2019, ampak neke zadeve še usklajujemo,« je povedala Cekićeva in dodala, da odločitev ustavnega sodišča še ni znana. 

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice