Veseli december je tukaj in tudi najbolj resnobni se že predajajo prazničnemu vzdušju.

Zadnji mesec v letu še najbolj vesel za trgovce. Izložbe so okrašene, na policah darila, na panojih in tablah pa oglasi o popustih in akcijah.

Medtem ko nestrpno odštevamo do božiča in novega leta ter iščemo še zadnja popolna darila za naše najbližje, so na Statističnem uradu Republike Slovenije osvetlili, kaj in kako Slovenci pravzaprav nakupujemo v tem predprazničnem času.

Kot ugotavljajo državni statistiki, so gneče v trgovinah decembra vse večje in porabimo več denarja. Decembrska prodaja v trgovini na drobno je namreč lani bila višja od povprečne mesečne prodaje v 2017 za kar 14 odstotkov. Višja pa je bila tudi v primerjavi s prodajo decembra leta 2016 in 2015, in sicer za 5,1 oziroma 7,4 odstotka.

Na vrhu seznamov elektronika, kozmetika in oblačila

Najbolj v prednovoletnem času porastejo nakupi elektronskih in gospodinjskih naprav, vse več kupujemo tudi kozmetiko in oblačila, pa tudi živila se pogosteje znajdejo v naših košarah in vozičkih.

Vse več se nas odloča tudi za praznične nakupe prek spleta, še dodajajo na Statističnem uradu Republike Slovenije. 

Vseeno smo pri prazničnih nakupih preudarnejši, kot so v drugih državah članicah Evropske unije. Pa tudi precejšnji tradicionalisti smo, če sodimo po podatkih o uvozu:

Vir: SURS

Koliko denarja porabimo za božična darila?

Ne pozabite, še zdaleč ni vse zgolj v darilih. Veseli december je vesel predvsem zaradi druženja in prijetnega vzdušja ob stojnicah in v lokalih. Veliko denarja tako pustimo tudi v gostinskih obratih, več kot v kateremkoli drugem mesecu pravzaprav.

Koliko denarja porabite za božična darila?

Choices

Članek je nastal v okviru projetka Mladi mestni poročevalci Zavoda BIT, pri katerem kot partner sodeluje spletni medij Mariborinfo.com.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice