Potem ko so na Obali dosegli odpravo vinjete za predor Markovec, se pojavljajo vprašanja, zakaj tega ne zahtevamo tudi na mariborski obvoznici in hitri cesti?

Vse več voznikov v Mariboru že več let opozarja, da bi za vožnjo po mariborski hitri cesti oziroma po pesniški vpadnici lahko ukinili uporabo vinjet. Za mnoge je izbira te ceste edina možna izbira na poti v službo, k zdravniku ali opravkih. Mnogi se po njej vozijo vsakodnevno, drugi priložnostno – za vse pa je nakup vinjete obvezen. Želji po odpravi vinjet na vpadnici se pridružujejo tudi na Mestni občini Maribor.

Kako iz Pesnice v Maribor?

Če prihajamo iz severnega dela države in želimo v štajersko prestolnico, je to najhitrejša pot, kar pomeni, da boste za zdaj brez vinjete na vetrobranskem steklu kaznovani. Aleš Pulko, predsednik Območno obrtne podjetniške zbornice Maribor, opozarja, da so označbe za stransko pot slabe, težko jih opazi domačin, kaj šele turist. Kot ključno postavlja ravno vprašanje turizma – ali Maribor zaradi nujnega nakupa vinjete izgublja avstrijske in tuje turiste? Mesto si namreč prizadeva tujcem predstaviti se kot turistično mesto, na račun vinjetnega sistema pa lahko turiste odvrne.  

Bo po vzoru obale tudi pri nas padel vinjetni sistem?

Zahteve za odpravouporabe vinjet po mariborski obvoznici in hitri cesti, kot so to na obali dosegli za predor Markovec, se prav zaradi slednjega zdijo vse bolj utemeljene. »Urad za komunalo, promet in prostor Mestne občine Maribor je na obisku ministra za infrastrukturo ponovno izpostavil problematiko vinjetnega režima na mariborski obvoznici. Minister Gašperšič se je zavezal, da bo govoril z DARS-om, ki bi naj dovolil to spremembo. Torej čakamo na odgovor ministra za infrastrukturo,« na naša vprašanja odgovarjajo na Mestni občini Maribor. 

Foto: DARS

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice