Skriti Božiček z darili za 813 brezdomcev je že na poti. Tudi letos, že sedmo leto, je društvo Humanitaček v okviru 30 dni za 30 srčnih dejanj organiziralo Skritega Bozička brezdomcem.

V akcijo so vključeni brezdomci iz vse Slovenije - od Ptuja, Murske Sobote, Ajdovščine, Kopra, Bertokov, Ljubljane, Maribora

Skupno so napisali 813 pisem, ki so v manj kot treh dneh našla svoje skrite Božičke preko portala Dobrodelko.

»V novembru brezdomci po vsej državi pišejo pisma, jih oddajo koordinatorjem zavetišč, ti pa nam. Pisma nato preko portala Dobrodelko najdejo svoje skrite Božičke. Darila odromajo v posamezna zavetišča, kjer pod jelko čakajo na božični večer ustrezno označena,« pojasnjujejo v društvu za promocijo humanitarne dejavnosti Humanitarček. 

Najpogostejša želja letos je bil turški med oziroma mandolat, suhe banane in paštete. Brezdomci so si zaželeli tudi luč za kolo, nepremočljivo jakno in celo šotor.

Predsednica društva Humanitarček Ninna Kozorog je povedala, da vsako leto beležijo večji odziv, tako s strani brezdomcev, kot s strani skritih Božičkov.

»Že drugo leto se trudimo, da Božiček obdari tudi tiste, ki mu se ne upajo pisati. V tem primeru nam pomagajo koordinatorji, ki poslušajo želje, da so le čim bolj osebne,« so še povedali v društvu. »Takšni se nato navadno naslednje leto opogumijo in pišejo,« dodajajo v Humanitarčku. 

Začeli so leta 2012 z nekaj pismi, a je nato akcija prerasla v vseslovensko. V Humanitarčku so veseli, da so po začetnih težavah neustreznih daril, ki so vsebovala tudi plesnive čokolade, ljudje začutili pravi čar božiča in so darila vedno pripravljena s srcem. 

Letos so na tak način obdarili tudi 435 starostnikov. Med njimi z roko v roki z Upornikovo ekipo omogočili obdarovanje v času Miklavža tudi za 20 njihovih starostnikov.

»Nič od tega pa ne bi (z)mogli brez dobrih ljudi,« poudarjajo. 

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice