Danes vstopi v veljavo zakon o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev, po katerem bodo stoodstotno subvencionirana kosila na voljo otrokom iz drugega in tretjega dohodkovnega razreda.

Do sedaj so bili stoodstotno subvencioniranih kosil v šolah deležni le otroci iz prvega dohodkovnega razreda, v katerem starši zaslužijo do 18 odstotkov mesečne povprečne plače (180 evrov na člana). Končno se zadeve na tem področju urejajo na bolje. Po novem zakonu o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev se bodo med upravičence stoodstotne subvencije šteli tudi otroci iz drugega in tretjega dohodkovnega razreda, kjer mesečni dohodek na osebo znaša do 36 odstotkov povprečne plače oziroma do 360 evrov dohodka na člana.

15 odstotkov pravice do obroka ne izkoristi

Sicer so doslej tudi otroci iz drugega dohodkovnega razreda bili upravičeni do prehrane, a le v 70-odstotni subvenciji, pri starših iz tretjega razreda pa so imeli otroci le 40-odstotno pravico do subvencije. Po statistikah pa kar 15 odstotkov staršev, ki so bili do obroka njihovih otrok sicer (delno) upravičeni, te pravice niso izkoristili.

Za subvencijo se je na kosilo potrebno prijaviti

Po eni strani vloge za subvencijo šolskih kosil ni potrebno pošiljati, na drugi strani pa so šolske prijave na kosilo potrebne. Če starši prijav ne oddajo, njihovi otroci kljub upravičenosti do subvencioniranja kosila ne bodo deležni. 

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice