Martin Hutchinson je 57-letni Britanec, ki s svojim kolesom in najboljšim prijateljem, kužkom Starskyjem, potuje po svetu. V Mariboru so ga pod svojo streho vzeli poklicni gasilci.

Martina ste lahko te dni zasledili po mariborskih ulicah na prav posebnem kolesu. To kolo je njegov dom, prevozno sredstvo in vse kar ima. Družbo mu dela pes Starsky, s katerim sta skupaj obiskala že več kot 30 držav po vsem svetu. V Mariboru so ga pod svojo streho toplo sprejeli mariborski poklicni gasilci, ki so mu ponudili prenočišče in hrano. 

S kolesom po svetu in brez stalnega doma

Do tega nenavadnega potovanja s kolesom so Martina pripeljali določeni dogodki v življenju. Včasih je bil gasilec, vendar je ta poklic zaradi zgodovine srčnih bolezni v družini raje zamenjal. Postal je mizar, si omislil ladjo in se podal na plovbo. Nekega dne pa je ob afriški obali gledal kako se njegova ladja in njegov dom, potapljata pred njegovimi očmi. Po tej tragediji se je peš podal na pot po Južni Ameriki. Že od nekdaj je oboževal naravo in odkrivanje sveta, zato se je odločil za popolnoma drugačen način življenja, nam neznanega. 

»Zelo sem zaskrbljen zaradi našega planeta, v bistvu še bolj zaradi ljudi. Žal vse bolj opažam, da ljudje več ne vidijo lepote narave in je tudi ne spoštujejo. Na tem planetu smo z razlogom in ta razlog je, da smo s planetom, da ga čutimo, da ga spoštujemo in da se od njega učimo. Ljudje pa imajo na žalost drugačne prioritete, kot so denar in materialne stvari. Na svetu pa nismo zaradi tega,« nam je povedal Martin Hutchinson.

Prehodil 34.000 kilometrov po 21 državah

Martin je na svoji poti prehodil 34.000 kilometrov skozi 21 držav, s kolesom pa prevozil 19.500 kilometrov. Skupno je obiskal že 32 držav med katerimi so države Srednje Amerike, Južne Amerike, Anglija, Wales, Francija, Španija, Portugalska, Belgija, Nizozemska, preko Italije in Hrvaške je prišel do Slovenije, pot pa ga vodi naprej v Avstrijo.

Njegov cilj je obiskati vse države v Evropi, vendar ne samo, da jih prečka ampak si jih tudi ogleda. Na poti ga ves čas spremlja njegov sopotnik in najboljši prijatelj kuža Starsky, ki ga je srečal v zavetišču na Portugalskem. Že tri leta sta nerazdružljiva in pravi, da sta odlična ekipa. 

Zatočišče največkrat poišče pri gasilcih

Na svoji poti si zatočišče največkrat poišče pri gasilcih, prespal pa je tudi že v šoli, cerkvi in pri ljudeh doma. Včasih s Starskyjem ponoči tudi kolesarita ali hodita in počivata čez dan. V državah, ki jih obišče želi predvsem širiti idejo ozaveščanja o varovanju okolja. Poveže se z mediji, obiskuje šole, kjer predava o naravi in onesnaževanju, obišče občine in druge ustanove. 

»Slovenija je zagotovo ena izmed najčistejših in okolju prijaznih držav, katere sem obiskal v Evropi. Stvar, ki bi jo morali spremeniti pa je zagotovo ta, da bi ljudje postali bolj socialni, topli in bolj domači. Presenečen sem, da je stopnja samomorilnosti tako visoka v Sloveniji. Imate lepo državo, mogli bi postati bolj socialno povezani, ljudje se morate pogovarjati med seboj.«

Ljudje bi se morali bolj povezati med seboj

Martin si predvsem želi, da bi ljudje znali bolj ceniti planet in da bi se povezali med seboj in sodelovali. Kot je povedal bi v Sloveniji morali več dati na odnose z ljudmi in ne samo gledati kdo je boljši in kaj ima sosed več od nas. 

»Predvsem ne bi smeli kupovati vode v plastenkah, v tem vidim popolni nesmisel. Že, če bi začeli z majhnimi spremembami v vsakdanjem življenju kot je kupovanje vode v plastenkah  bi veliko naredili za naravo.«

Ljudje okolje jemljejo za samoumevno

Njegova pot se iz Slovenije nadaljuje v Avstrijo, Češko, Slovaško, Madžarsko, nato sem bo vrnil nazaj na Hrvaško in obiskal Grčijo. V načrtu ima prepotovati celotno Evropo. 

»Moje mnenje je, da se ljudje sploh ne zavedajo lepoto narave, ki nas obdaja. Ljudje se navadijo na okolje, zato v njem ne vidijo nič posebnega in lepega. Okolje v katerem živijo vzamejo za samoumevno. Ko sem pri Big Banu ga sploh ne pogledam, tujci pa so popolnoma nori, ko ga vidijo. Razlika je edino, ko greste na daljše potovanje in se nato vrnete v svoje okolje v njem opazite razlike. Takrat se zavedate kaj imate, prej pa žal ne. Ljudje bi morali več potovati in si s tem širiti obzorja,« še pove za konec. 

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Brexit (nepreverjen)

... ker so Britanci izstopili iz EU zdaj kolesarijo ...

Starejše novice