V Mariboru obljubljajo pestro praznično dogajanje vse od konca tega tedna do vstopa v leto 2018. Osrednje dogajanje bo na Trgu Leona Štuklja in Trgu svobode, znano pa je že tudi, kdaj se bo v dolino s Pohorja spustil Dedek Mraz.

Maribor ta petek ob 17. uri s prižigom prazničnih lučk uradno vstopa v čas Čarobnega decembra. Praznično dogajanje v Mariboru so danes predstavili direktorica Zavoda za turizem Maribor-Pohorje Doris Urbančič Windisch, Alan Kavčič iz SNG Maribor, Marko Brumen iz Vilinskega mesta, Maša Dobrina iz Zveze prijateljev mladine Maribor in Bojan Šušeršič iz agencije Mopa.

»Čarobni december je veliko več, kot samo dogajanje na Trgu Leona Štuklja in Trgu svobode. Zasnovan je veliko širše,« je uvodoma poudarila direktorica Zavoda za turizem Maribor - Pohorje Doris Urbančič Windisch.

Zavod za turizem je odgovoren za dogajanje na Trgu Leona Štuklja in za drsališče na Trgu svobode, ki bo, kot smo danes na Mariborinfo že poročali, postavljeno do 5. decembra.

33 dni zabave na Trgu Leona Štuklja

Na Trgu Leona Štuklja se bo zvrstilo več kot 80 glasbenih izvajalcev. Skupno se obeta 33 zabave, več o programu Čarobnega decembra na Trgu Leona Štuklja pa si lahko preberete na tej povezavi. Maribor v praznično obdobje letos vstopa kot prvi v Sloveniji. Razlog za to je po besedah Urbančič Windischeve pozitivni vpliv na turizem. Po lanskem letu, tako tudi letos pričakujejo še boljše turistične rezultate v prazničnem obdobju.

»V praznični, Čarobni december, vstopamo prvi v Sloveniji zato, ker smo videli, kako pozitivni učinki na turizem so bili v lanskem letu, ko se je praznično dogajanje začelo že v novembru. V primerjavi z letom 2015 je bilo novembra leta 2016 kar 30-odstotkov turistov več,« je povedala direktorica Zavoda za turizem Maribor - Pohorje in dodala, da je njihov namen ta, da se tako domači kot tuji turisti navadijo, da se v Mariboru veliko dogaja.

Vrhunec prazničnega dogajanja na Trgu Leona Štuklja bo zgoščen v zadnje dni decembra. Za ljubitelje narodnozabavne glasbe bo poskrbljeno 15. decembra, ko bodo nastopil Frajkinclari in Modrijani, najbolj pestro pa bo od 22. decembra naprej. Takrat bodo nastopili skupina Tabu, za božič Siddharta, dan pozneje King Foo, 27. decembra Crvena Jabuka, 28. decembra Riblja Čorba in nato veliko Silvestrovanje s Tanjo Žagar in Avanturo. Po polnoči pa bodo nastopili The Rocktors, ki bodo poskrbeli, da se bo praznično dogajanje v Mariboru končalo z rockom.

Pester praznični program tudi v SNG

Tudi letos se je na praznično obdobje dobro pripravila SNG Drama Maribor. V božičnem času bo že tradicionalno na sporedu predstava Hrestač, že pred tem pa se bodo zvrstile vse največje uspešnice. Velik del programa bo namenjen tudi otrokom.

»Zavedamo se, da je kulturna ponudba zelo pomemben del turistične ponudbe. SNG Maribor pripravlja več kot 100 predstav v decembru, vrhunci pa bosta zagotovo silvestrski predstavi v Veliki in Stari dvorani Trubadur in Glorious!,« je povedal Alan Kavčič iz SNG Maribor.

Vilinsko mesto vabi

Z zadnjim novembrom se poslavlja Vetrinjski dvor, z decembrom pa se odpira Vilinski dvor, ki bo prestolnica Vilinskega mesta, ki ga organizira Narodni dom. Dogodki bodo po besedah Marka Brumna namenjeni predvsem dobrim medsosedskim odnosom, tekom decembra pa bodo Vilinci izpostavili določene točke mesta, ki so v prazničnem času morda nekoliko pozabljeni.

Tako bo Ana Mrzla Mariborska z uličnim gledališčem obudila dva mariborska trga, ki sta pozimi nekoliko pozabljena. V Vilinskem dvoru pa bodo pripravljali manjše, a kvalitetne koncerte, ki jih bo spremljalo čarobno in iskreno vzdušje ob ognju.

»Ko bomo mi dojeli, da je mesto lahko pravljično in da je lahko tako celo leto, ga bodo lahko odkrili tudi turisti. Želimo ustvariti prestolnico, kjer se lahko malo odmaknemo od vsega tega dogajanja, da se lahko preprosto samo družimo,« je poudaril Marko Brumen.

 V Mariboru bomo lahko zadrsali v novo leto

Tudi letos bo na Trgu svobode postavljeno mobilno drsališče, ki bo, kot smo danes že poročali, začelo obratovati do 5. decembra. Z drsališčem bo upravljala in ga vodila agencija Mopa, ki je prvo mestno drsališče postavila že leta 1996. Drsališče bo v središču Maribora stalo od decembra vse do konca februarja.

Drsanje bo za otroke do 6. leta povsem brezplačno, mladi do 18. leta pa bodo za triinpolurno drsanje odšteli le en evro. Za odrasle bo cena drsanja znašala 2 evra. Na drsališču si bo možno izposoditi tudi opremo, tako bodo drsalke na voljo za dva evra.

Po besedah Bojana Šušteršiča bo drsališče videti podobno kot leta 2015, obsegalo bo 400 kvadratnih metrov in imelo bo nadstrešnico. Obratovalo bo vsak dan od 10. do 22. ure, za Silvestrovo pa bo drsališče odprto tudi čez polnoč. Tako bo možno leto 2018 dočakati na drsalkah. Pri Mopi pripravljajo pester spremljevalni program, poskrbljeno pa bo tudi za bogato kulinarično ponudbo.

Dedek Mraz se v mesto spušča 9. decembra

Tudi to leto pa bo pod vodstvom Zveze prijateljev mladine Maribor obiskal Dedek Mraz. Ta se bo s Pohorja letos v dolino na Snežni stadion spustil 9. decembra ob 17. uri, je povedala Maša Dobrina. Dedek Mraz bo imel tudi ta december veliko dela, saj bo obiskal vse mestne četrti in večino mariborski vrtcev ter šol. Dobri beli mož se bo poslovil 29. decembra na Trgu Leona Štuklja, obiskal pa bo tudi Vilinsko mesto.

Božični sejem bo povezoval Trg Leona Štuklja in Trg svobode

Prižig prazničnih lučk bo na sporedu ta petek ob 17. uri pred Trgom Generala Maistra, za tem pa se bo dogajanje preselilo pred Hišo Stare trte. Od tam bo ob 19. uri vlakec Jurček nudil brezplačni prevoz do Trga Leona Štuklja, kjer se bo odvijal prvi koncert v sklopu letošnjega Čarobnega decembra.

Božični sejem organizira Zavod za turizem Maribor - Pohorje, gostinsko ponudbo na Trgu Leona Štuklja pa Nipa. Skupno bo na trgu postavljenih 12 stojnic z gostinsko ponudbo. Božične stojnice pa bodo postavljene od Trga Leona Štuklja po Ulici škofa Maksimilijana Držečnika vse do Trga svobode. Želja Urbančič Windischeve je, da bi se ta prostor čim bolj zapolnil in tvori neko celoto prazničnega dogajanja v mestu.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice