Gobarska sezona je na vrhuncu, s seboj pa prinaša tudi nevarnosti zastrupitev zaradi nepoznavanja gob.

Gobarska sezona, ki je na vrhuncu, prinaša tudi številne nevarnosti zastrupitve zaradi zamenjave strupene gobe z užitno, opozarjajo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje. Pri tem znova opozarjajo na previdnost pri uživanju gob, saj so številne med njimi strupene. V Sloveniji poznamo približno tri tisoč vrst gob, med njimi je kakih 200 strupenih.

Slovenci zelo radi gobarimo, gobe pa so postale cenjena kulinarična specialiteta. Pri gobarjenju pa moramo biti tudi zelo pazljivi, katere gobe nabiramo in uživamo. Če sumimo na zastrupitev z gobami, se čim prej posvetujemo z zdravnikom in ne čakamo, da bodo težave mogoče spontano minile.  

Gobe je priporočljivo uživati zmerno. Kot dodatek k različnim jedem se uporabljajo v večini kuhinj, vendar moramo pri tem dobro poznati vrste gob, ki jih uživamo, kajti številne med njimi so strupene. Posebej ranljive skupine prebivalstva, kot so ljudje s predpisanimi dietami, starejši in otroci do četrtega leta starosti, naj gob sploh ne bi uživali.

Če imamo po zaužitju gob težave, se moramo takoj posvetovati z osebnim ali dežurnim zdravnikom. Večina zastrupitev z gobami se začne s slabostjo, bruhanjem in drisko. Pravočasna prepoznava zastrupitve z zeleno mušnico je za bolnika odločilna, saj tovrstna zastrupitev zahteva takojšno odločno specifično ukrepanje za razliko od zastrupitve s strupenimi gobami, ki povzročajo le prebavne motnje in težave običajno spontano izzvenijo ali pa so potrebni le simptomatični ukrepi, so opozorili na NIJZ.

Zastrupitve z gobami v Sloveniji

Število zastrupitev z gobami je zaradi ozaveščenosti ljudi glede nevarnosti uživanja teh na splošno gledano v upadanju. Število smrti zaradi zastrupitev z gobami se je v zadnjih letih zmanjšalo na nič do en primer letno. Pred dobrimi dvajsetimi leti je v Sloveniji zaradi zastrupitve z zeleno mušnico umrlo letno tudi do deset ljudi. Zadnji dve leti je bila izredno bogata gobarska sezona, zaradi česar je poraslo število zastrupitev z gobami, k sreči pa ne tistih najhujših, ki se končajo s smrtjo.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice