Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano obvešča vse vinogradnike, da bo Inšpektorat RS za kmetijstvo, gozdarstvo, lovstvo in ribištvo v času trgatve izvajal nadzor nad prometom z grozdjem in prevozi grozdja med obrati.

Ne le nadzor nad prometom z grozdjem in prevozi grozdja med obrati, inšpektorat za kmetijstvo, gozdarstvo, lovstvo in ribištvo bo izvajal tudi nadzor nad prijavo pridelka grozdja v register pridelovalcev grozdja in vina, so danes sporočili z ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Pridelovalci in kupci grozdja si morajo zagotoviti, da bo vsak prevoz grozdja spremljal ustrezen dokument. Za ustreznega se šteje kakršenkoli dokument, kot so na primer dobavnica ali prevoznica in vsebuje podatke kdo, kdaj, kam, komu in koliko grozdja se prevaža, katero grozdje in kdo ga je pridelal.

Dokument ni potreben le v primerih, če grozdje v predelovalni obrat vozi pridelovalec sam oziroma zanj nekdo drug in je razdalja prevoza manjša od 40 kilometrov.

Hkrati z nadzorom nad prometom z grozdjem bo inšpektorat izvajal tudi nadzor nad prijavo pridelka grozdja v register pridelovalcev grozdja in vina. Nadzor bo usmerjen predvsem v pravilnost prijav pridelka grozdja, ki ga lahko dokupijo tiste fizične osebe, ki so imele pomembno zmanjšan lastni pridelek grozdja zaradi spomladanske pozebe. 

Pri tem bo inšpekcija izvajala tudi navzkrižno kontrolo s prijavo škode po spomladanski pozebi v sistem AJDA. Suša je slovenske vinogradnike letos prisilila k bolj zgodnji trgatvi, ki se je tako v večini vinorodnih območij začela v drugi polovici avgusta.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice