Udarnik, Partizan, Umetnosta galerija in Ajpes so v kulturnih škripcih. Kultura v našem mestu škripa predvsem zarad državnega lastništva nad stavbami, ki so nosilke kulturnih programov.

Decembra 2016 je župan Mestne občine Maribor Andrej Fištravec ministrstvu za kulturo poslal predlog, po katerem bi bivši kino Udarnik, kino Partizan in poslopje Ajpesa prešli iz državne v občinsko last. Tak korak bi lahko dodobra dvignil kulturno vrednost mesta, saj za stavbe več ne bi bilo potrebno plačevati visokih najemnin, razbremenjena pa bi bila tudi mestna občina. Mesto bi dobilo svoj kino, Umetnostna galerija pa nove prostore v poslopju Ajpesa.

Lastnik želi stavbe prodati ali oddati

Če bi nekatere mariborske stavbe – ob Udarniku in Partizanu se omenja tudi Ajpes – prešle iz državne v občinsko last, bi to precej olajšalo delo že skoraj obubožane občine, pripomoglo pa bi tudi k morebitnim najemnikom stavb. V primeru Partizana je govora o Pokrajinskem muzeju Mariboru, ki ima tam svoje prostore, v primeru Udarnika pa o Zavodu Udarnik, ki je nedavno tega vodil edini še delujoč mestni kino in mu onemogočal, da bi povsem propadel. Problem se je pojavil kajpada v finančni zmogljivosti Zavoda, saj so za leto dni najemnine morali plačati zajetnih 24.000 evrov. Mestna občina jim je tik pred zdajci tudi odrekla finančno pomoč in tako so v Zavodu ostali s kar 30.000 evri dolga do Plinarne Maribor, MOM in lastnika stavbe, Družbe za svetovanje in upravljanje. Ista družba si lasti tudi prostore bivšega kina Partizan.

»DSU si že več let aktivno prizadeva objekt [prostore kina Udarnik] ali prodati ali oddati in bo glede tega v najkrajšem možnem času tudi obnovila pogovore z Občino Maribor,« so za Mariborinfo pred meseci dejali pri DSU, ko smo pozvedovali glede usode kina Udarnik.

Da bi mestni kino preselili na ugodnejšo lokacijo?

Na MOM si prizadevajo, da bi z lastnico Udarnika in Partizana dosegli nek konsenz. A če bi dogovori glede sprejemljivih pogojev pridobitve lastništva nad nepremičninama padli v vodo, potem mestni proračun ne bi več omogočal investicijskih vložkov. A tudi za ta problem imajo na MOM določeno rešitev.

»V tem primeru so na voljo obstoječe lokacije (Vetrinjski dvor, Minoriti, Narodni dom), kjer je potrebna le investicija v opremo, ali lokacije z nujnimi manjšimi investicijskimi vložki (npr. Sodni stolp, stara dvorana Lutkovnega gledališča). Vprašanja o možnih umestitvah programa »mestnega kina« so povezana tudi z odločitvami o izvedbi velikih investicij in njihovem lociranju (Umetnostna galerija, Knjižnica Rotovž ), saj bi ob morebitni selitvi teh na druge lokacije ponovno presojali namene nepremičnin na Rotovškem trgu oziroma Strossmayerjevi ulici,« so pred časom za Mariborinfo sporočili iz Mestne občinec Maribor.

Problematičen tudi Ajpes

Četudi so na mestni občini vseskozi poudarjali, da bi vanj zaradi vedno večje prostorske stiske umestili Umetnostno galerijo Maribor, pa imajo na ministrstvu za upravo očitno alternativno rešitev. Raje bi videli, da bodo sedeže v Ajpesu greli uradniki iz raznih inšpektoratov, ki so zaenkrat še razkropljeni po vsem mestu.

Kaj pa glede prenosa lastništva meni država?

Korak prenosa treh stavb iz državne v občinsko rabo je pred dnevi na seji odbora za kulturo Fištravec ponovno omenil. Spomnil je na zakon o uresničevanju javnega interesa za kulturo, po katerem bi se lastništvo iz državne v občinsko last dalo izpeljati, v kolikor je izvajanje kulturnih programov v teh infrastrukturah v javnem interesu. Obe mestni kini sta namreč del kulturne dediščine, naziv ki sta ga pridobili že tekom obratovanja.

Občina sama zavrnila lastninsko pravico do kina Partizan in Udarnik

Na odgovore, kako so se (če sploh) glede dotičnih stavb odločili na ministrstvih za kulturo in upravo, še čakamo in jih bomo objavili, takoj ko jih prejmemo. Na socialnem omrežju Facebook so se pa oglasili fantje iz Udarnika, ki imajo o usodi kina svoje mnenje.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice