V Sloveniji imamo najboljše hostle na svetu, ki so vse bolj zanimivi tudi za družine.

V mreži, ki jo pokriva Popotniško združenje Slovenije s sedežem v Mariboru, je povezanih kar 42 hostlov, v katerih letno prespi več kot 200.000 turistov. To je dobra dva odstotka vseh prenočitev v državi. V letu 2015 so slovenski hostli dosegli povprečno oceno kakovosti 93,3 odstotka in tako postali naboljši na svetu po mnenju uporabnikov. Eden izmed teh hostelov je tudi mariborski Hostel Pekarna, ki je v celoti prenovljen in sodobno zasnovan.

"Tako po kakovosti kot po pokritosti smo v svetu tisti, po katerih se drugi zgledujejo. Imamo pa to srečo, da so v sosednjih državah tudi mreže hostlov zelo dobro razvite, od Avstrije do Italije do sosednje Hrvaške in tudi Madžarska je dobro pokrita, čeprav je tam večji poudarek na Budimpešti," pojasnjuje predsednik Popotniškega združenja Slovenije Igor Jurišič.

Vzdušje je v hostlu še kako pomembno

Beseda hostel v angleščini pomeni prenočišče. Tu popotniki z nižjim proračunom najdejo ležišča v sobah z več posteljami. Pri tem si delijo skupno kopalnico, družabne prostore in kuhinjo: "Če na primer za hotele velja, da standardi narekujejo vzdušje, v hostlih velja, da vzdušje narekuje standarde. Tako da je v hostlu zelo pomembno, da so primerni prostori za druženje, da so v hostlih vse informacije in da se gostje srečujejo." In prav informacije, ki si jih popotniki izmenjajo so za mnoge ključnega pomena pri nadaljevanju poti.

"V hostlu že med zajtrkom steče debata z vsemi gosti, popotniki se srečujejo, pogovarjajo o svojih dogodivščinah. Prav to, kar lahko nekdo izve od popotnika, ki je zdaj na primer prišel iz Dunaja, trenutno je v Mariboru in potuje proti Zagrebu, bo daleč najboljši vtis o kraju, kjer je bival. Namreč povedal bo vse, nima nobenega drugega interesa, nobenega reklamiranja, gre za neko zaupanje med popotniki," opaža Jurišič.

Vse bolj priljubljeni med družinami

Tako je po besedah vodje hostla Zdenke Borak tudi v Pekarni, kjer se, kot večina slovenskih hostlov, lahko pohvalijo sobami prilagojenimi za invalide. Sicer pa je večina gostov v hostlih mladih popotnikov starih med 15 in 30 let, vedno bolj priljubljeni pa so hostli tudi za družine: "Vedno več družin prebiva v hostlih, saj so spoznali, da hostel ni zgolj prenočišče, ampak je način preživljanja prostega časa in druženje." Največ popotnikov v naše kraje pride sicer iz Nemčije, Anglije in ZDA, vse več pa je tudi Novozelandcev, Avstralcev in gostov iz Azije.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice