Nepremičninski trg v Mariboru se je v zadnjem letu dni zelo razživel. Povpraševanje je še vedno veliko večje od ponudbe, zato so se cene precej zvišale. Kako bodo na cene vplivale novogradnje?

V zadnjih letih je biti najemodajalec v Mariboru pravi luksuz. Povpraševanje je bistveno večje od ponudbe, zato je veliko večji problem najti stanovanje za najem kot pa najti dobrega najemodajalca, poudarja direktor INSA nepremičnine Branko Potočnik.

»Ljudje precej iščejo stanovanja za najem. Gre za raznolike povpraševalce, prednjačijo pa mlade družine in tisti, ki v Mariboru delajo. Na drugi strani, ko nekdo oddaja stanovanje se zelo hitro najde najemnik,« Potočnik komentira dogajanje na mariborskem nepremičninskem trgu.

Branko Potočnik, direktor INSA nepremičnine in predsednik združenja nepremičninskih posrednikov.

Iščejo se predvsem manjša stanovanja

Direktor INSA nepremičnine, ki je tudi predsednik združenja nepremičninskih posrednikov opaža, da so trenutno najbolj zaželena manjša stanovanja. 

»Iščejo se predvsem garsonjere, enosobna in dvosobna stanovanja.« Ob tem iskalcem stanovanj svetuje, da se obrnejo na nepremičninske agencije, saj tako dobijo najboljše ponudbe, ob tem pa tudi svetovanje strokovnjakov. 

Cene poskočile, a naj bi se umirile

V zadnjih mesecih je bilo opaziti predvsem pri najemniških stanovanjih konkreten poskok cene najemnin. Viša se tudi cena kvadratnega metra pri prodaji stanovanj. A cene stanovanj bi lahko 'umirile' novogradnje, ki na več mestih rastejo po Mariboru.

»Cene v Mariboru so kar precej narasle,« potrjuje Potočnik, a ob tem dodaja: »Moje mnenje je, da se ne bodo dosti bolj zvišale, kajti v Maribor končno prihajajo novogradnje. Od leta 2009 se v Mariboru ni nič gradilo in novogradnje so zdaj po desetih letih težko pričakovane.«

Skrajna cena v Mariboru dva tisočaka na kvadratni meter

Tudi pri prodaji oziroma nakupu stanovanj je povpraševanje veliko, a manjše kot na začetku lanskega leta. »Na trgu se pojavlja vse. Od nepremičnin, ki imajo previsoko nastavljene cene, do nepremičnin, ki se zaradi ugodnosti zelo hitro prodajo,« še pojasnjuje nepremičninski posrednik.

»Cene so zelo različne in odvisne od lokacije, razporeditve in urejenosti. V povprečju od 1.300 do 1.500 evrov na kvadratni meter, na posameznih lokacijah tudi več,« dodaja Potočnik. Po njegovem mnenju je v Mariboru še sprejemljiva cena od 1.500 do 1.900 evrov, tudi dva tisočaka za kvadratni meter. 

Prav med 1500 in 2000 evri za kvadratni meter naj bi se prodajala večina novozgrajenih stanovanj.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice