Zaradi bolezni, povzročenih s kajenjem, umre v Sloveniji vsako leto 3.600 prebivalcev, kar je v desetih letih skoraj toliko, kot je Celjanov.

V Sloveniji še vedno kadi skoraj vsak četrti odrasli prebivalec. Kajenje je razširjeno tudi med mladostniki. Med 15-letniki je 40 odstotkov takih, ki so že kdaj kadili, vsaj enkrat na teden ali pogosteje pa jih kadi približno 13 odstotkov, od teh večina že vsak dan.

Več kot polovica kadilcev želi prenehati s kajenjem, veliko jih v prvih nekaj poskusih ni uspešnih, zato jim je na voljo pomoč pri opuščanju kajenja. »Opustitev kajenja je koristna za zdravje v katerem koli obdobju življenja, največje koristi za zdravje pa prinaša opustitev kajenja pred 40. letom,« pojasnjuje Tadeja Hočevar iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

V desetih letih umre skoraj toliko ljudi kot je Celjanov

Zaradi bolezni, ki jih povzroča kajenje, umreta dve tretjini kadilcev, ki v povprečju izgubijo od 10 do 15 let življenja, mnoga leta pred smrtjo pa preživijo z zelo slabo kakovostjo življenja. Kajenje tobaka škoduje tako rekoč vsakemu organu v telesu in škodljivo vpliva na zdravje skozi celotno življenje - povzroča številne vrste raka, bolezni dihal, bolezni srca in ožilja ter številne druge bolezni. Kajenje nosečnic je povezano z nizko porodno težo otroka, prezgodnjim porodom, zmanjšanjem pljučnih funkcij pri otroku, razcepljeno ustnico ali nebom ter nenadno smrtjo dojenčka.

Zaradi bolezni, povzročenih s kajenjem, umre v Sloveniji vsako leto 3.600 prebivalcev, kar je več, kot je letno smrti zaradi vseh nezgod, vključno s prometnimi, samomorov, alkohola, prepovedanih drog in AIDS-a skupaj. V desetih letih pa toliko, kot je prebivalcev mesta Celja, še orišejo strokovnjaki v NIJZ. Umirajo predvsem ljudje v aktivnih dobi - med 30. in 44. letom starosti vsako sedmo smrt pripisujemo kajenju, med 45. in 59. letom starosti vsako tretjo.

Predlog novega zakona prinaša podražitve

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje so prepričani, da so bolezni in smrti, povzročene s kajenjem, preprečljive in nepotrebne, zato podpirajo predlog novega zakona, ki prinaša celovit program sodobnih in učinkovitih ukrepov za zmanjševanje razširjenosti in posledic kajenja. Slovenija si namreč prizadeva delež kadilcev znižati pod pet odstotkov in do leta 2050 postati družba brez tobaka. S pribitkom 50 centov na ceno škatlice oziroma tridesetih gramov rezanega tobaka želi država od kadilcev zbrati sredstva za zdravljenje s tobakom povezanih bolezni, preprečevanje kajenja in programe za opuščanje kajenja.

»Razširjenost kajenja lahko pomembno zmanjšamo s celovitim programom ukrepov nadzora nad tobakom, kar potrjujejo številne raziskave, primeri drugih držav in simulacijski modeli. Trenutno je pri nas v obravnavi predlog novega zakona, ki predstavlja celovit program učinkovitih in sodobnih ukrepov, s katerim lahko v Sloveniji pomembno zmanjšamo delež kadilcev in s tem tudi obseg posledic kajenja. Med najpomembnejšimi ukrepi v predlogu novega zakona so enotna embalaža, popolna prepoved oglaševanja, promocije in razstavljanja tobačnih izdelkov, dovoljenja za prodajo tobačnih izdelkov, velika slikovno-besedilna zdravstvena opozorila, prepoved značilnih arom in strožje kaznovanje kršitev,« pravi Helena Koprivnikar iz NIJZ.

V pomoč pri opustitvi kajenja so v Sloveniji na voljo številne brezplačne vrste pomoči, tudi svetovalni telefon za pomoč pri opuščanju kajenja na številki 080 2777.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice