V uredništvu smo prejeli zaskrbljujoče in zgroženo pismo iz organizacije Rešimo Muro. Nekdo je namreč na obrežje Mure, pri Čolnarni, odvrgel ostanke poginulih domačih živali. Iz fotografij je razvidno, da gre za malomarno, neokusno in nehumano dejanje.

Malomarnost, lenoba ali oboje?

Na težavo je opozorila sprehajalka, ki je bila ob videnem popolnoma šokirana. Dva kadavra različnih živali sta odvržena v zelenem škafu ležala ob stopnicah, ki jih vsakodnevno uporabljajo kajakaši in drugi obiskovalci tega umirjenega kotička ob reki. Ostanki živali, na prvi pogled prašiča in drobnice, tako kazita obljudeno območje, mirno oazo vedno večjega števila ljudi, ki mir in veselje najdejo prav tukaj. 

Po prvem vtisu sodeč, se je lastnik zavrženega tovora tega želel znebiti tako, da bi ga odnesla reka Mura. Glede na plastiko je oseba ostanke vrgla iz nasipa, a škaf z ostanki živali ni dosegel vode. Tako ti sedaj ležijo na nabrežju, le meter stran od stopnic, ki se vsakodnevno uporabljajo.

Celoten prizor je toliko bolj žalosten, saj so ob stopnicah položene sveče, s katerimi vsako leto ovekovečijo spomin na žrtve reke Mure, je zapisala Nataša Bavec iz kampanje Rešimo Muro.

Pristojni že iščejo krivca

»Kar lahko vidimo tukaj, je katastrofa! Da so ljudje tako neodgovorni in še huje, nepremišljeni, me še zmeraj vsakič preseneti. Medtem, ko je odvoz ostankov živali omogočen pri pristojnih službah, nekdo še zmeraj najde toliko energije, da na skrivaj odpelje kože in črevo ter ga odvrže na mesto, kjer se poleti kopajo družine z otroci ter športno udejstvujejo mladi in stari. Ko bi potem to vsaj zakopali ali pustili v gozdu, kjer bi se lažje razgradilo ob pomoči živali, rastlin in mikroorganizmov. Seveda brez plastike! Človeška neumnost je res brezmejna,« dodaja razočarana sprehajalka.

Krivec, odgovoren za dejanje, zaenkrat ostaja neznan. Sprehajalka se je takoj obrnila tako na Medobčinsko redarstvo Beltinci, kakor tudi na veterinarski inšpektorat, kjer so dogodek že vzeli pod drobnogled in bodo zoper krivca odredili primerno kazen.

Na ta prizor je naletela sprehajalka ...

Odvoz podobnih 'ostankov' je v pristojnosti Uprave Republike Slovenije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin. Živalska trupla na mestu pogina, usmrtitve oziroma zbiranja prevzame Veterinarsko higienska služba, če drug predpis ne določa drugače, lahko pa izvajalec gospodarske javne službe prevzame trupla živali in zagotovi njihov prevoz s kraja pogina, usmrtitve oziroma zbiranja do vmesnega obrata ali do predelovalnega obrata.

Odvoz trupel poginulih živali se ne zaračunava, saj jih imetniki živali krijejo s plačevanjem pristojbin za Veterinarsko higiensko službo.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice