Ob reki Dravi že nekaj let obratuje čokoladna manufaktura Tete Fride, ob njej pa so oblikovali še dva dodatna turistična produkta: čokoladni center Tete Fride, kjer je kavarna s pogledom v proizvodnjo, in ‘glamping’ Chocolate village by the river.

Teta Frida je danes sinonim za 100-odstotno naravne čokoladne sladke kreacije brez kemije, umetnih past, praškov in polproizvodov.

Teta Frida je močno povezana z Afriko

Ustanovitelj Tete Fride Uroš Mlakar pojasni, da je ta močno povezana z Afriko: »Zlasti z Liberijo, saj sva z ženo tam posvojila hčerko Niky. In odločili smo se, da bomo pomagali vasici Molly Koyata, globoko v tropskem gozdu na severu Liberije, ki potrebuje praktično vse.«

Njihova ideja je torej veliko večja od samo širjenja lokalov po Sloveniji. Prebivalcem Liberije »pomagamo z znanjem, sadikami in tehnično opremo, cilj pa je, da bodo nekega dne samostojni in da bodo lahko od kakava tudi preživeli. Mi jim bomo takrat z veseljem odkupili zrna po pošteni ceni, a dolžni nam niso ničesar in lahko se bodo sami odločili, kaj bodo s pridelkom. Mi bomo veseli, ko bomo videli, da smo liberijskim otrokom omogočili za kanček boljšo prihodnost. Letos smo posadili 5.000 sadik kakavovca, prihodnje leto imamo v planu gradnjo centralnega pokritega prostora, kjer se bodo lahko tudi v deževnih dneh družili, učili in delali.«

Teto Frido ‘vleklo’ k Dravi

Marsikomu se poraja vprašanje, kako so lokal Teta Frida, čokoladna manufaktura in glamping pristali prav na nabrežju reke Drave. »Ko smo pred leti iskali večje prostore, nas je ves čas vleklo k Dravi in tako smo pristali v nekdanji čolnarni, ki so jo Dravske elektrarne Maribor že pred tem preuredile v gostinski objekt, ki pa ni nikoli zaživel. Nam pa je bilo tukaj v naravnem parku ob reki pisano na kožo in danes iz te čudovite centralne manufakture z našimi izdelki zalagamo naše lokale po vsej Sloveniji,« je pojasnil Uroš Mlakar.

In kot večina najboljših idej, se je tudi ideja za glamping pojavila popolnoma spontano, še pojasnjuje Mlakar: »Kmalu po selitvi smo kupili tudi sosednje zemljišče in ideja za čokoladni glamping se nama je s partnerko Tanjo porodila zelo spontano, pospešek pa je Čokoladna vas dobila, ko smo moči združili s prijateljema Zvezdano in Danijem. Čokoladna vas je tako ločen projekt pod krovno blagovno znamko.«

V Čokoladni vasi navdušuje 12 edinstvenih hišk

Hiške, ki so si na prvo žogo sicer zelo podobne, se med seboj razlikujejo po velikosti in ponudbi, vse pa imajo čudovit panoramski razgled na vodo. V primeru slabega in zaspanega vremena tako nihče ne bo nejevoljen, če bo moral dan preživeti v hiški s pomirjujočim pogledom na Dravo.

Posebnost je ta, da se hiške nahajajo neposredno ob reki, v naravnem parku Natura 2000 in neposredno ob Dravski kolesarski poti, ki ravno sedaj dobiva svojo končno obliko. Krajinski park Mariborsko jezero obsega reko Dravo z obrežnim pasom med občinsko mejo z občino Ruše in elektrarno Mariborski otok. Je pomembno mariborsko rekreacijsko območje in s svojo krajinsko podobo, gozdovi, ki ga obrobljajo na desnem bregu, in nastajajočimi obvodnimi habitati predstavlja pomembno naravovarstveno območje.

Zato je še posebej pomemben okoljski vidik družbe: želijo namreč funkcionirati po načelu ‘zero waste’, zato so vsi izdelki izdelani iz ekoloških materialov.

V Čokoladni vasi obiskovalci doživljajo čokolado na različne načine

»Želimo si, da ljudje doživljajo čokolado na različne načine in da pridejo v Čokoladno vas tudi prespat – vas torej doživijo skozi izdelke in delavnice, pa tudi v sami hiški jih čaka en kup presenečenj,« je povedal ustanovitelj Tete Fride Uroš Mlakar.

Ob vstopu v Čokoladno vas vidimo, da se res vse vrti okoli čokolade – v hiškah v hladilniku goste čakata čokoladno pivo, čokoladni gin, čokoladna klobasa, čokoladni sir, v kopalnici čokoladna kozmetika, navdušijo pa tudi čokoladni kondomi. Vse to so razvili skupaj z lokalnimi dobavitelji in proizvajalci.

Produkt čokoladnega centra Tete Fride je namenjen turistom in domačim obiskovalcem in je odprt vse dni v tednu. Že zbuja veliko zanimanja Mariborčanov in tudi Nemariborčanov – hiške so sicer odprte šele od novembra, a so že zasedene.

Decembra boste ob Dravi lahko obiskali čarobno pravljico

V decembru bo tukaj tudi čarobna pravljica z lučkami, tako je to lokacija, ki želi delati celo leto. Tudi Čokoladna vas je glamping, ki bo deloval celo leto – vsaka hiška ima namreč ogrevanje in hlajenje.

Ob glampingu pa so v Teti Fridi organizirali tudi Čokoladni center, kjer bodo večkrat na teden oziroma po dogovoru potekali različni dogodki in delavnice. Pestro dogajanje čaka torej tudi tiste ljubitelje čokolade, ki se ne bodo odločili za nočitev v glampingu.

Teta Frida je znana po lokalih po celi Sloveniji – v Mariboru, Kopru, Celju in na Ptuju, spomladi pa odpirajo Teto Frido tudi v Ljubljani.

Čokoladna vas in Maribor bosta vzajemno vplivala en na drugega

»Čokoladna vas bo zagotovo vplivala na prepoznavnost Maribora, bo pa tudi Maribor vplival na prepoznavnost Čokoladne vasi, ki v tem trenutku postaja atrakcija – tukaj so že bili švedski, ameriški, angleški, avstrijski, norveški, danski in švicarski novinarji. Takšne turistične produkte Maribor nujno potrebuje,« pojasnjuje Mlakar.

Zvezdana Lubej, solastnica Čokoladne vasi, ob tem dodaja, da so že: »imeli primere, ko so tuji novinarji, k nam prišli, ker so slišali za Čokoladno vas, niso pa še slišali za Maribor. Nad Čokoladno vasjo so bili navdušeni. Postali smo že zelo prepoznaven turistični produkt.«

Nebesa za čokoholike

Čokoladna pravljica se začne že preden gost sploh vstopi v Čokoladno vas. Obiskovalci namreč že ob ‘bookiranju’ hiške prejmejo ‘welcome box’, kjer jih pričakata čokolada in vodič, v katerem so predstavljena doživetja z lokalnimi ponudniki. V času bivanja obiskovalcem organizirajo eno doživetje izven ‘glampinga’ in eno doživetje v njem.

Ob vstopu najprej pomislimo, da smo prišli v filmski svet, saj najprej naletimo na tako imenovano Zemljanko – vinsko klet, ki navzven izgleda kot hiška iz prijazne dežele filma Gospodar prstanov.

V Čokoladni vasi pa se sicer nahaja skupno dvanajst hišk; štiri hiške na drevesih za dve osebi, sedem hišk na tleh za štiri osebe. Gre za tri tipe hišk, tako kot so v naravi trije tipi kakavovca: forastero, criollo in trinitario.

Obiskovalci, ki bodo za bivanje v eni izmed hišic odšteli od 200 evrov, pa bodo lahko uporabljali tudi savno v eni izmed hišic. Med krošnjami namreč lahko obiskovalci na pomirjujočo Dravo gledajo medtem ko se savnajo in tudi takrat, ko se hladijo na udobni postelji ob oknu. Na dvorišču hišk je tudi kurišče, na katerem bodo vsak večer prižgali ogenj in na njem nekaj spekli. Tako bo vsak obiskovalec vasi lahko našel nekaj zase; pari, ki si želijo romantike, bodo uživali v hiški, tisti, ki si želijo družbe, pa se bodo lahko ob kurišču ali na delavnicah zabavali z ostalimi gosti.

Komentarji (4)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Kritik (nepreverjen)

Čokoladni kondomi za otroke ? Halo !

TlačenkaUGačama (nepreverjen)

E, to so moji Idoli. "Ti si moja čokolada, ja sam tvoja čokolada, i da nema onog gada ja bi te poje(ba)o..." S čokoladnim kondomom, v oni hišici za dva :-)

In reply to by Kritik (nepreverjen)

@ (nepreverjen)

Čokoladni kondomi PROTI otrokom ...

In reply to by Kritik (nepreverjen)

Hojs (nepreverjen)

Bravo! Take zgodbe rabimo!

Starejše novice