Slika je simbolična.
Zavajajoči oglasi za čudežna zdravila se vrstijo. Tokrat je omenjen izmišljeni mladi zdravnik, ki naj bi razvil tablete, ki lahko povrnejo vid.

V Zdravniški zbornici Slovenije opozarjajo na ponoven pojav lažnih in zavajajočih oglasov za prodajo čudežnih zdravil.

»V zadnjem času smo priče številnim zavajajočim in neresničnim objavam o čudežnih zdravilih za zdravljenje različnih bolezni. Zadnja med njimi oglašuje tablete, ki naj bi pozdravile številne očesne bolezni in povrnile vid v katerikoli starosti,« so zapisali. 

Lažna objava navaja, da so pri razvoju zdravila sodelovali s strokovnjaki iz 'Znanstvenega centra za oftalmologijo v Sloveniji' in da so opravili klinično preskušanje zdravila. 

»Vse trditve so lažne in zavajajo ljudi z namenom finančnih koristi,« pojasnjujejo na zbornici: »Predvsem pa so nevarne, saj lahko bolniki opustijo zdravljenje ali pa obiščejo očesnega zdravnika prepozno, kar lahko povzroči nepopravljivo škodo za bolnika.«

Sum kršitev zakonodaje so prijavili na tržni inšpektorat in Javno agencijo Republike Slovenije za zdravila in medicinske pripomočke ter ju prosili za povratne informacije ob ukrepanju. 

Zavajanja o čudežnih zdravilih so nevarna

Pred časom so v Zdravniški zbornici Slovenije opozorili na neresnične objave o čudežnih zdravilih za zdravljenje sladkorne bolezni. Ena izmed njih oglašuje izdelek Inspilar za 39 evrov. 

V oglasu zdravilo prodaja Lojze Bizjak, za katerega je navedeno, da je zdravnik in da je predstojnik Inštituta za diabetologijo. 

»Zdravnik diabetolog s tem imenom in priimkov v Sloveniji ne obstaja, kaj šele Inštitut za diabetologijo. Tudi vse druge trditve o načinu delovanja pripravka in njegovi domnevni učinkovitosti, navedene v promocijskem članku, niso resnične in so nevarno zavajanje,« so zapisali v zbornici, kjer takšne oglase ostro obsojajo. 

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
DENIS1234 (nepreverjen)

A kar nateg, včasih je bila to prevara...

FRAP (nepreverjen)

In kdo lahko prepreči propagando in objavo lažnih zdravil za nateg ljudi? Očitno je dovoljeno v medijih oglaševati vse. Ker ni nikogar, ki bi po službeni dolžnosti to preprečil, se bodo ti nategi nadaljevali dan za dnem.

Starejše novice