Univerza v Mariboru obeležuje 44. obletnico obstoja in 100. obletnico rojstva prvega rektorja Univerze v Mariboru, zaslužnega profesorja dr. Vladimirja Bračiča.

Na Univerzi v Mariboru so danes s podelitvijo nagrad in priznanj študentom ter podelitvijo naslovov častni doktor in dobrotnik obeležili Dan univerze

Poklonili so se tudi spominu na 100. obletnico rojstva prvega rektorja Univerze v Mariboru, zaslužnega profesorja doktorja Vladimirja Bračiča in dosedanjo Veliko dvorano Rektorata preimenovali v Dvorano Vladimirja Bračiča.

Na današnji dan leta 1975 so v Mariboru slovesno razglasili ustanovitev druge slovenske univerze. Maribor je dobil ustanovo, ki mu je dala razvojno spodbudo in ga postavila na zemljevid univerzitetnih mest. Začetki visokega šolstva v Mariboru sicer segajo v 19. stoletje, ko je lavantinski škof Anton Martin Slomšek prenesel sedež škofije iz St. Andraža v Labotski dolini na Koroškem v Maribor in kmalu zatem tukaj razglasil tudi ustanovitev slovenskega bogoslovnega učilišča. 

S tem je Maribor dobil svojo prvo visokošolsko ustanovo, ki je postala pomembno žarišče slovenske verske, narodnostne, kulturne in znanstvene misli na slovenskem Štajerskem. Pomembni prelomnici sta tudi leto 1863, ko je bilo zasnovano dvoletno učiteljišče in leto 1888, ko je to preraslo v štiriletno. Nastanek Univerze v Mariboru leta 1975 je pomemben mejnik tudi pri decentralizaciji slovenskega visokega šolstva, saj je študij postal dostopnejši večjemu številu študentov.

Na današnji slovesnosti so podelili nagrade Leona Štuklja za najvidnejše športne uspehe študentov Univerze v Mariboru, listino za izjemen prispevek k razvoju obštudijskih dejavnosti na Univerzi v Mariboru, listino za pomembne kulturne dosežke študentov Univerze v Mariboru in listino Naj prostovoljec študent Univerze v Mariboru. 

Podelili so tudi najvišje priznanje, častni doktor, za izjemne in vrhunske dosežke, zasluge za razvoj in delovanje Univerze v Mariboru ter večanje njenega ugleda, ki ga je na predlog Fakultete za zdravstvene vede Univerze v Mariboru prejel prof. dr. Hugh McKenna za svoj prispevek pri snovanju študijskega programa 3. stopnje Zdravstvena nega in svoj doprinos k dvigu ugleda, razvoja in mednarodne prepoznavnosti fakultete ter univerze.

Prof. Hugh P. McKenna, prejemnik naslova častni doktor Univerze v Mariboru.

Častni naslov dobrotnik Univerze v Mariboru, ki se podeljuje fizičnim ali pravnim osebam za pomembne prispevke k uveljavitvi in razvoju Univerze v Mariboru, pa je na predlog Medicinske fakultete Univerze v Mariboru, prejel profesor dr. med. dr. dent. med. Alexander Kübler, in sicer za pomemben prispevek in pomoč Medicinski fakulteti Univerze v Mariboru pri ustanovitvi novega študijskega programa Dentalna medicina.

Prof. dr. med. dr. med. dent. Alexander Kübler, prejemnik naslova Dobrotnik Univerze v Mariboru.

Tokratna 44. obletnica obstoja Univerze je posvečena tudi 100. obletnici rojstva zaslužnega profesorja doktorja Vladimirja Bračiča, prvega rektorja in častnega senatorja Univerze v Mariboru. V njegov spomin se bo na Univerzi v Mariboru in rodnih Cirkulanah v septembru in oktobru odvilo več dogodkov. 

V rojstni hiši v Cirkulanah bodo odprli spominsko sobo, v Mariboru bo organizirana okrogla miza na temo »Maribor kot univerzitetno mesto«, na Filozofski fakulteti bodo v njegov spomin pripravili geografski simpozij in izdali znanstveno monografijo. Filatelistično društvo Maribor je izdalo osebno poštno znamko, Zveza kulturnih društev Maribor pa si skupaj z Univerzo v Mariboru prizadeva, da bi del Koroške ceste v bližini kampusa, kjer so tri fakultete in druge univerzitetne ustanove, preimenovali v ulico Vladimirja Bračiča. 

Rektor prof. dr. Zdravko Kačič z nagrajencema.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice