III. gimnazija Maribor je na Trgu svobode opominjala na pomembnost pravilnega ravnanja z okoljem. Dogodka sta se udeležila tudi župan Arsenovič in direktorica Energetske agencije Podravje Vlasta Krmelj. 

Danes je Podnebni dan in III. gimnazija Maribor je na to opomnila jasno in glasno, in sicer na Trgu svobode. Pripravili so stojnice, na katerih so podarjali brezplačne rastline, pripravili so delavnice za najmlajše in delili brošure o njihovem delovanju. 

»Danes se je pri nas vse brezplačno. Ljudi želimo ozavestiti, da je danes pomemben dan, da je okolje pomembno. V ta namen smo se s šolo pridružili projektu Trio, kjer smo sodelovali s Portugalsko in Nemčijo. Govorili smo o pomembnosti okolja, iskali rešitve za doseganje višje nevtralnosti do leta 2050. Imeli smo sestanke z nemško ministrico za okolje in varnost,« pojasni Farog Bukva, dijak III. gimnazije Maribor. 

Dijaki poudarjajo pomembnost recikliranja, uporabe javnega prometa in uporabo električnih avtomobilov. 

Projekt 'Trio povezuje' izobražuje in predvsem osvešča o pomembnosti ravnanja vsakega posameznika za skupno dobro. Kaže kako pomembno je prevzemanje odgovornosti in ukrepanje za splošen obstoj življenja na Zemlji. 

Podnebnega dne se je udeležil tudi župan Saša Arsenovič, ki se je s spodbudnim govorom zahvalil III. gimnaziji Maribor ter vsem sodelujočim: 

»Spoštovana mladina, hvala da ste z vašim vključevanjem v projektu oživili to mesto,« je dijake nagovoril župan.

»Razmišljamo globalno, izvajamo lokalno. Vesel sem, da se Maribor na te pomembne izzive pravilno odziva. Spreminjamo prometne navade, imamo novo strategijo glede ozelenitve mesta. Iščemo rešitve za ureditev športnih igrišč in parkov. Lepši časi se nam obetajo tudi na področju za Piramido in Kalvarijo,« je povedal Arsenovič.

Dodal je, da zarisujemo nove kolesarske steze, povezujemo se z Dravsko potjo med Avstrijo in Hrvaško: »Na mnogih področjih se odpirajo čudovite poti.«

Dijake je nagovorila tudi Vlasta Krmelj, direktorica Energetske agencije Podravje:

»Morda ne bo daleč dan, ko bomo tudi v Mariboru lahko v zelenem okolju. Podnebne spremembe ogrožajo naše življenje. Vesela sem, da predvsem mlade generacije, ki boste kmalu upravljale s tem svetom. Razmišljate in nas spodbujate. Mi pa se bomo potrudili, da bomo vse svoje izkušnje in znanje predali vam. Hkrati vam zaupamo in prepričani smo, da delate prav. Današnji dogodek nas prepriča v to, da ne rabimo skrbeti za prihodnost.«

Projekte, ki se trenutno izvajajo bodo novembra predstavili ministru za Evropske unije. »Takrat bomo povedal in pokazali, da Slovenija in tudi Maribor aktivno dela na področju podnebnih sprememb. Da se trudimo in razumemo slogan ‘Misli globalno, delaj lokalno,« zaključi Krmeljeva.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice