Ob svetovnem dnevu poezije je verz ponovno postal plačilna valuta v več kot 1.500 kavarnah, v 40-ih državah po svetu. Na pobudo dunajske pražarne kave Julius Meinl je žvenket evrskih kovancev nadomestilo šelestenje listkov z verzi.

Kavo ali čaj lahko s poezijo plačate v 70-ih slovenskih lokalih, tudi petih mariborskih. Izmed vseh oddanih verzov bo Feri Lainšček po dogodku izbral najlepše in iz njih stkal besedilo pesmi »Srečevanje«, mlada glasbenica Ditka pa bo stihe prelila v glasbo. 

Namen akcije Plačaj z verzom je navdahniti ljudi, da v sebi prebudijo iskrico kreativnosti, se za en dan prelevijo v poete in izrazijo svoja čustva v obliki verzov. Pobuda, za katero stoji dunajska pražarna kave Julius Meinl, je letos posebna, saj je usmerjena v odkrivanje poezije kot duše nečesa, kar je ljudem blizu: glasbe. 

Most med poezijo in glasbo gradimo pri temeljih 

Vsak oddan verz pomeni tudi poslanstvo omogočiti glasbeno ustvarjanje čim večjemu številu mladih. Pri tem so v Julius Meinl združili moči z Markom Soršakom – Sokijem, ki z njegovim dobrodelnim projektom 20za20 obdaruje otroke po slovenskih šolah.

Za vsakih 1.000 zbranih verzov bodo namreč omogočili nakup novega glasbenega inštrumenta.

Cilj je preseči 8.000 zbranih verzov

Lani je bilo s pobudo zbranih več kot 8.000 verzov, točno število letošnjih stihov bo znano v naslednjih dneh. »Odziv ljudi je res izjemen. Vsako leto se nam pridruži tudi več lokalov, ki so pripravljeni za en dan namesto evrov sprejemati verze. Zato smo prepričani, da bomo letos v številu zbranih verzov postavili nov rekord,« je povedal Tomaž Milič, direktor podjetja Julius Meinl d.o.o.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice