Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je ob praznovanju 140. obletnice Srednje trgovske šole Maribor z dijaki in zaposlenimi pogovarjal o njihovih ambicijah, ustvarjalnosti, poteh poklicnega razvoja ter upanju za prihodnost.

Pahorja sta sprejela Medina Gračič in Ervin Dvoršak, predsednica in podpredsednik dijaške skupnosti. Medina je poudarila, da je obisk predsednika zanje nekaj posebnega, saj takšne priložnosti ne dobi vsaka šola.

Srednja trgovska šola Maribor praznuje 140 let obstoja, z različnimi aktivnostmi pa želi počastiti in povezati vse, ki so kakorkoli prispevali k delovanju šole. Ravnateljica Srednje trgovske šole Tanja Lakoše pa je predsedniku republike izrekla dobrodošlico in se zahvalila za pozornost, ki jo namenja mladim.

"Predsednik republike živi med ljudmi. Je politik kompromisov, ki spodbuja in išče v ljudeh tisto, kar je dobro in kar nam je skupnega. Tako kot njegov vzornik Nelson Mandela. Razmišlja in deluje v skladu s sloganom naše šole: Skupaj do uspeha," je uvodni pogovor s predsednikom zaključuje gospa Lakoše. 

Upanje ali strah – kaj žene mlade državljane?

Predsednik republike se je zahvalil za vabilo in mlade pozval k pogovoru o tem, kako vidijo svojo prihodnost – z upanjem ali strahom. Dijaki so v glavnem povedali, da verjamejo vase, svoje sposobnosti, podporo okolja in v znanje. Prav tako so spregovorili o svojih pričakovanjih in ambicijah ter tudi o tem, v kakšnem okolju jih želijo uresničevati.

Četudi so nekateri dijaki izrazili zaskrbljenost, so se po izmenjavi mnenj strinjali, da smo Slovenci živahen, žilav in enoten narod ter da lahko preživimo vse izzive, če se jih bomo lotili skupaj in povezano. Predsednik Pahor pa je dodal, da ni črnogled glede naše prihodnosti, ni pa tudi tako brezskrben, kot je bil pred leti. Dijak Tadej Ledinek pa je v pogovoru o prihodnosti jedrnato zaključil s stavkom: »Verjamem v Slovenijo«.

»Vzdržite se ravnanj, ki bi vam lahko vzela miren spanec«

Predsednik republike mlade spodbuja, da je vsakdo pomemben del skupnosti in da lahko na tak način pozitivno vpliva na prihodnost naše države.

Na vprašanje, kaj je zanj uspeh, je predsednik republike odgovoril: "Uspeh je dosežek, ki ga ne dosežete na račun drugega."

Ob zaključku pogovora je predsednik republike mladim rekel: "Ko se boste odločali o svoji poklicni poti, mora biti eden izmed kriterijev ta, da izberete tisto pot, h kateri vas vleče srce. Ste mladi in nimate nobene slabe vesti. Vzdržite se ravnanj, ki bi vam lahko vzela miren spanec."

Foto: Tamino Petelinšek, Up-rs.si

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice