Dijaki zaključnih letnikov so se v prejšnjem mesecu pri maturi, še posebne preglavice pa so imeli dijaki Srednje šole za oblikovanje Maribor. RIC je zdaj potrdil nepravilnosti.

Kot smo poročali, je še za večji stres pri opravljanju mature s pozno objavo terminov ustnih izpitov poskrbela Srednja šola za oblikovanje Maribor. Dijaki zaključnih letnikov te mariborske šole so namreč točne termine ustnih izpitov poklicne mature izvedeli šele 24 ur pred opravljanjem izpitov.

O prepoznem obvestilu so dijaki obvestili Državni izpitni center (RIC). RIC je šolo prosi za dodatna pojasnila že 12. junija, a so jih prejeli šele 28. junija. Zaradi dogodka je bil sprožen postopek pri Državni komisiji za poklicno maturo, ki je ta teden obravnavala zadevo.

Komisija potrdila: Šola kršila pravilnik

Mariborska šola je RIC pojasnila, da so kandidate o obdobju ustnih izpitov, ki se je začelo 13. junija, seznanili že ob predstavitvi poklicne mature v novembru 2018 in v marcu 2019. Toda kljub temu je Državna komisija za poklicno maturo sledila opozorilom dijakom, ki so opozarjali na seznanitev s točnimi termini vsaj tri dni pred začetkom. Potrdili so, da je šola dijake prepozo seznanila z individualnimi termini.

»Državna komisija za poklicno maturo je iz poslane dokumentacije ugotovila, da niso bila dosledno upoštevana določila veljavnega pravilnika glede objave individualnega razporeda opravljanja izpitov,« potrjujejo v Državnem izpitnem centru.

Čeprav je vodstvo Srednje šole za oblikovanje Maribor sprva domnevno napako zanikala, so očitno hitro ugotovili svojo zmoto. »Kandidatom so na dan opravljanja ustnega izpita, 13. in 14. junija, ponudili eno ali večdnevni zamik opravljanja izpita,« razkrivajo na izpitnem centru in dodajajo, da so vsi dijaki, s katerimi so se pogovarjali, to možnost zavrnili.

Dijaki niso bili oškodovani

»Komisija je ugotovila, da so bili takoj po odkriti napaki na šoli sproženi ustrezni postopki s ciljem, da ne bi prišlo do oškodovanja kandidatov. Iz poročila šole tudi izhaja, da s strani kandidatov formalnih pritožb na postopek izvajanja izpitov poklicne mature ni bilo,« pojasnjujejo v komisiji, ki je šolo pozvala, naj v prihodnje dosledno upošteva določila pravilnika.

»Glede na vse zbrane podatke in informacije Državna komisija za poklicno maturo meni, da so tudi rezultati pri ustnih izpitih na konkretni šoli ustrezen odraz ugotovljenega znanja pri poklicni maturi na spomladanskem roku 2019,« še sporočajo z Državnega izpitnega centra.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Navijac (nepreverjen)

Javni sektor.place redne na datum odgovarja pa nihce

Starejše novice