Dijaški dom Maribor ostaja v naslednjem šolskem letu odprt za dijake in študente. Vpisani dijaki lahko ostanejo v domu, vendar novih vpisov ne sprejemajo.

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je vodstvo dijaškega doma obvestilo, da lahko dijaki, ki že bivajo v dijaškem domu, ostanejo še v šolskem letu 2020/2021. Vse aktivnosti v domu bodo nemoteno tekle še naprej. 

Država naj bi po prvotnih načrtih Dijaški dom Maribor zaprla s 30. junijem 2020, zaradi zmanjševanja vpisa. Prostore pa naj bi v celoti prevzel Center za sluh in govor Maribor. To predajo je ministrstvo zdaj zamaknilo za eno leto.

Nastala situacija pušča grenak priokus

Ravnateljica Ksenija Jaušovec, ki s koncem tega meseca odhaja v pokoj, pravi, da je bila domu narejena škoda glede samega poslovanja: »To pušča nek grenak priokus, kajti s finančnega vidika poslujemo pozitivno.«

Dodaja, da tudi po mnenju direktorja Centra za sluh in govor, ki bi naj prostore prevzel in koristil, ti prostori za njih niso primerni, saj si oni želijo nove, primernejše stavbe. 

Število vpisanih se zmanjšuje

Dijaški dom Maribor ima v trenutnem šolskem letu 2019/2020 vpisanih 60 dijakov. Vpis je v desetih letih padel iz 220 dijakov, torej za 72 odstotkov. Kapaciteta doma je sicer 320 ležišč. Trenutno v domu biva približno 58 dijakov. Nekaj je takih, ki se bodo v kratkem odselili, nekaj je takih, ki so odšli na prakso in zato prekinili bivanje v dijaškem domu. 

Dom deluje že 40 let in ima lepo tradicijo, pravi ravnateljica: »Je pa res kar ministrstvo navaja, da se je vpis v zadnjih desetih letih zmanjšal. Res pa je tudi, da se je generacija srednješolcev za več kot 30 odstotkov zmanjšala in da bodo naslednje generacije tiste, ki bodo številčnejše.« 

Kaj bo po naslednjem šolskem letu ostaja uganka

S koncem tega meseca ravnateljica odhaja v pokoj, novega vršilca dolžnosti še iščejo. Do konca šolskega leta 2020/21 se lahko tudi nemoteno odvijajo druge dejavnosti v domu, tudi število zaposlenih se ne zmanjšuje. Kakšna bo usoda dijaškega doma in zaposlenih po tem, ostaja neznanka.

Doma ne koristijo le dijaki

Povečanje števila prihodnjih dijakov seveda ne zagotavlja, da bodo ti za bivanje izbrali Dijaški dom Maribor. Vendar ravnateljica poudarja, da že vrsto let sodelujejo s številnimi subjekti, ki v dijaški dom vabijo stanovalce oziroma skrbijo za kakovostno bivanje v domu.

V Dijaškem domu Maribor bivajo poleg dijakov tudi študentje, za katere po mnenju ravnateljice ne bo dovolj nastanitev v Mariboru. Sodelujejo z Zavodom za novodobno izobraževanje, ki k njim usmerja tuje dijake in študente. 

Ob tem dom koristijo tudi dijaki nogometaši, katerim je bivanje v domu še posebej prilagojeno, dodaja ravnateljica: »v smislu tega, da imajo možnost enoposteljne nastanitve, kar v drugih domovih zaradi velikega števila vpisanih ni možno.« Poudarja, da so pri njih dobrodošli dijaki, ki zaradi različnih težav potrebujejo večji prostor in pogoje, kjer je možen počitek. 

»Sodelujemo tudi s fakultetami, ki k nam usmerjajo študente na prakso, se pravi tudi iz tega vidika lahko dijakom ponudimo učno pomoč in različne vrste psihosocialne pomoči, podpore. Tako da se bo to moralo preusmeriti drugam. Tako da te stvari bodo spremenjene, kar tudi ni v prid zaposlenim,« še dodaja Ksenija Jaušovec.

S spleta

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Kritik (nepreverjen)

Politikanstvo je orožje nesposobnih .

Dravski gusar (nepreverjen)

Nesposobno vodstvo je gledalo samo številke, otroci bi bili če jih ne bi odgnali z raznimi prijemi.

shortsnake (nepreverjen)

No, zdaj bo pa šuštra pripeljal 200 Kitajcev in dom bo spet poln....

Starejše novice