Po besedah novopečenega ravnatelja Dijaškega doma Maribor Andreja Fištravca bo dom uspel ohraniti svojo dejavnost tudi v prihodnje. S spremembo ustanovnega akta naj bi postal eden izmed petih dijaško-študentskih domov v Sloveniji.

Zapiranje Dijaškega doma Maribor ni več aktualno. Ravnatelj dijaškega doma Andrej Fištravec za Mariborinfo pojasnjuje, da so ustanovitelju, torej ministrstvu za šolstvo, uspeli pokazati, da dom kljub zmanjšanem vpisu dijakov posluje pozitivno in je razvil tržne dejavnosti, ki nadgrajujejo njegovo osnovno poslanstvo.

Po besedah Fištravca gre za nudenje bivanja oziroma oskrbe za slovenske in tuje študente in dijake na mednarodnih izmenjavah. V domu je 320 ležišč.

»Tako smo se 22. julija letos na sestanku pri državnem sekretarju na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport Damirju Orehovcu dogovorili, da dom sproži postopek za spremembo ustanovnega akta, po katerem bomo postali tudi formalno eden izmed petih dijaško-študentskih domov v Sloveniji,« pojasnjuje ravnatelj dijaškega doma.

Dijaki se bodo vselili zadnji dan avgusta, študentje pa mesec dni kasneje. V tem šolskem letu načrtujejo stalno namestitev vsaj 50 dijakov in sto študentov, preostale kapacitete pa bodo na voljo za dijaške izmenjave in druge goste.

Center za sluh in govor Maribor do nadaljnjega ostaja gost Dijaškega doma Maribor: »Pri tem pa nam je bilo tudi povedano, da bi stalno nameščanje centra v naše prostore za seboj potegnilo prevelike investicije zaradi statičnih predelav obstoječih prostorov, zaradi česar ta ideja ni več aktualna. Za center bo treba poskrbeti na drugačen način.«

Kaj pa morebitna karantena v domu? 

Kot pojasnjuje, ima dijaški dom že podpisano pogodbo s podjetjem, ki vodi študente iz tujine na študij v Maribor, dogovarjajo pa se tudi za gostitev dijakov, ki prihajajo na mednarodno izmenjavo.

»Dom je odprt tudi za študente, ki pridejo k nam preko izmenjav. Tako kot ostali domovi nimamo pogojev za izvajanje karantene,«  ob tem opozarja Fištravec. 

Spomnimo, da so se pojavila namigovanja, da naj bi študente, ki morajo v karanteno, namestili v nekdanji hotel Črni les, zdaj prenovljen v Dom starostnikov sv. Agate, v katerega bodo sprejemali tiste, ki karantene ne morejo preživljati doma, tudi tujce.

Direktorica Študentskih domov Univerze v Mariboru Maja Krajnc Ružič je te trditve ovrgla. Študentski domovi Univerze v Mariboru po njenih besedah ne iščejo možnosti za nastanitev zunaj njihovih domov.

Dodala je, da večina študentskih domov ni primerna za preživljanje karantene: »Večina naših domov ni povsem primerna za karanteno, saj si študentje delijo sanitarne prostore in kuhinje, tako da bi težko zagotavljali popolno izolacijo oziroma karanteno.«

S spleta

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Kritik (nepreverjen)

Sramota ,da lahko nekdo ,ki je škodoval Mariboru še naprej opravlja takšno funkcijo . Dijakom je v sramoto .

Nisi razumel (nepreverjen)

... dom je bil tudi za vzgojo teroristov.

In reply to by Kritik (nepreverjen)

shortsnake (nepreverjen)

Zdaj bo šuštravi pripeljal 9 avtobusov Kitajcev in bo dom napolnil … saj ima bogate reference (tovarna baterij, aerodrom itd.) … ho, ho, ho

Starejše novice