Mariborskega dimnikarja Aleksandra Županeka smo povprašali o vzrokih za vse več dimniških požarov. Pojasnjujemo, kako je treba skrbeti za peči in dimnike ter katere so največje nevarnosti.

V letošnji zimi smo lahko nemočno spremljali številne dimniške požare, med katerimi so nekateri uničili cele stavbe. O nevarnostih, ki pretijo skorajda vsem domovom, smo se pogovarjali z mariborskim dimnikarjem Aleksandrom Županekom, ki vodi Dimnikarstvo Županek.

Naprava mora biti pravilno vgrajena

Med najpomembnejše dejavnike, ki lahko vplivajo na nastanek dimniškega požara, vpliva že vgraditev kurilne naprave. »Najpomembnejše je, da so kurilne naprave pravilno vgrajene. To preveri dimnikarska družba in izda potrdila. Potem pa je ključna pravilna oskrba. V tem primeru redko prihaja do napak oziroma do dimniških požarov,« pojasnjuje Županek.

Nekateri kurijo »vse živo«

Da ne pride do požara je pomembno tudi pravilno ravnanje s kurilno napravo. Mnogo uporabnikov ne upošteva navodil in kuri vse živo.

»Problematika je predvsem pri trdih gorivih. Recimo, da se kurijo neposušena drva, odpadki in tako naprej. Treba je s kurilno napravo ravnati tako, kot mi svetujemo. Na uporabnikih je, da se držijo nasvetov,« opozarja mariborski dimnikar.

Dimnikarski službi dopustiti, da opravi delo

V zadnjem času je opazen pojav, da se vse več uporabnikov kurilnih naprav izmika nujno potrebnim in predpisanim dimnikarskim storitvam. Tako početje je neodgovorno in lahko pripelje do katastrofalnih posledic.

»V zadnjem času je bilo kar nekaj nesreč, da so zgoreli celo celotni objekti. Svetujemo vsem, da dopuščajo dimnikarski službi, da očisti kurilne naprave. S tem se izvaja požarna, pa tudi zdravstvena in okoljska varnost,« je še povedal Županek.

Na trgu vse več goljufov

Po sprostitvi trga dimnikarskih storitev so se pojavila številna nova podjetja, ki nudijo dimnikarske storitve. Nekateri med njimi z zelo nizkimi cenami novačijo nove stranke, svojega dela pa ne opravijo skladno s predpisi.

»Z dumpinškimi cenami pravzaprav izsiljujejo uporabnike, da sklenejo pogodbo z njimi. Vsiljujejo svoje storitve. Ljudje naj bodo pazljivi, naj se raje držijo dimnikarja, s katerim imajo dobre izkušnje. Le tako lahko zagotovimo primerno oskrbo. Treba je paziti, koga spuščamo v hišo. Lahko so tudi ogoljufani! Z nizkimi cenami niso nudili storitev, ki so s predpisi določene,« še opozarja mariborski dimnikar.

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

kaj pa raufenkirerce delajo

Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

UČITELJI SO TAK POŽREŠNI DA BI ŠE JANŠEV DREK POŽRLI ,, Pa otroke maltretirajo in jih fizično napadajo, da je pa tam prisotnost pedofilije velika ,, je pa tak vsem znano,,Sem bral zadnjič v cajtung,, da je ena učiteljica tak premikastila dva učenca, da sta morala poiskati strokovno pomoč,,,Da pa učiteljice spolno občujejo z otroci sem pa tudi prebral,,,RAVNATELJI PA NIČ,, jaz bi te ravnatelje poslal na žago deske ravnati, za kaj drugega tak niso ,,,gamad nepismena

Starejše novice