Naslednji teden lahko v Mariboru pričakujemo italijanski cirkus Medrano, zaradi česar lahko pričakujemo protest.

V Sloveniji trenutno gostuje italijanski cirkus Medrano, natančneje v Celju. Sporen je podatek, da je bil direktor cirkusa lani pravnomočno obsojen zaradi zlorabe živali.

V Mariboru se obeta protest

V Celju je že v četrtek potekal protest, na katerem se ni zbralo veliko ljudi. Zanj bi meščani naj izvedeli prepozno.

Nov protest glede cirkusa pa pripravljajo v Mariboru, in sicer v soboto ob 16. uri pred Qlandio.

Tanja Vidergar iz Zavoda Pit je za 24ur dejala, da očitno nihče ni preveril ozadja cirkusa Medrano, katerega direktor je bil lani pravnomočno obsojen zaradi zlorabe živali. V obrazložitvi razsodbe je zapisano, da mu je sodišče v Padovi zaradi krutosti in mučenja živali izreklo osemmesečno zaporno kazen, ker da je "živalim, zlasti eksotičnim, povzročal fizično in psihično trpljenje".

Po nekaj mesecih bi naj proti varščini prišel na prostost in upravljanje cirkusa enostavno prepisal na drugega družinskega člana.

Predlagane bodo zakonske spremembe

V Zavodu Pit so se že lani ukvarjali s spremembami zakonodaje za zaščito živali, a takrat so se bolj usmerjali v pasje boje. Letos bodo predlagali spremembo zakonodaje glede cirkusov in se zavzeli za cirkus brez kakršnih koli živali.

"Ironično je – če gledamo mentaliteto in naprednost posameznih držav – da na primer Bosna in Hercegovina ne dovoljuje nobenega nastopa živih živali, medtem ko Slovenija to dovoljuje," je še dodala Vidergarjeva.

Cirkus je že gostoval v Postojni, trenutno je v Celju, od koder se bo premaknil v Maribor, v načrtih pa naj bi bila tudi Murska Sobota in Slovenj Gradec.

Foto: Circo Medrano, Facebook stran

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice