Kako hitro bi se lahko nepremišljeno dejanje končalo tragično, smo videli te dni v Lendavi. Policisti so ugotovili, da je padcu otroka iz tretjega nadstropja botrovalo neodgovorno dejanje mame, ki je otroka pustila samega v stanovanju.

Tri leta star otrok jo bo, kot kaže, odnesel zgolj z lažjimi poškodbami, na Centru za socialno delo Pomurje pa opozarjajo, da se takšne stvari ne smejo dogajati.

V Lendavi bi se nepremišljeno in neodgovorno dejanje lahko končalo usodno za triletnega otroka. Ta je padel iz odprtega okna v tretjem nadstropju, pri tem pa pristal na zelenici ob bloku. Ravno ta je očitno preprečila hujše poškodbe. Sreča v nesreči je bila, da otrok ni padel na betonska tla, pri čemer bi se vse skupaj lahko končalo povsem drugače.

»V ambulanto nujne medicinske pomoči Zdravstvenega doma Lendava je mama v naročju prinesla otroka. Zdravnik, ki je delal takrat, ga je prednostno obravnaval, otrok je bil nato prepeljan v Splošno bolnišnico Murska Sobota. Od tam so ga v stabilnem stanju odpeljali naprej v Maribor,« pravi Olga Požgai Horvat, direktorica Zdravstvenega doma Lendava.

Otrok ne smemo puščati samih

Pri padcu je utrpel zgolj nekaj lažjih poškodb, zaradi morebitnih notranjih poškodb pa je ostal na opazovanju. Do neljubega dogodka je prišlo, ker je otrok ostal sam, ugotavlja policija. Zaradi tega je mama osumljena kaznivega dejanja zanemarjanja mladoletne osebe.

Na Centru za socialno delo Pomurje pravijo, da takšno početje ni sprejemljivo. 

»Najprej bi rada izpostavila, da so starši dolžni pri izpolnjevanju svoje starševske skrbi skrbeti za otrokovo največjo korist. Vselej moramo upoštevati, kakšna je starost otroka, kakšne so njihove potrebe, kakšen je njihov razvoj in temu primerno potem tudi odreagirati. In če je otrok majhen, vsekakor ni primerno, da se ga pušča samega,« pravi Sandra Fekonja, direktorica Centra za socialno delo Pomurje.

Včasih lahko starše zavede otrokova starost in ne pomislijo, česar vse so že zmožni.

»V takih primerih, ko morda starši ne vedo, kako primerno ravnati, je dobro, da se obrnejo na center kot institucijo, ki jih lahko usmerja, jim lahko pomaga pri tem, da znajo primerno poskrbeti za otroka. Vendarle pa moramo biti pri teh stvareh previdni in če nismo prepričani, raje ravnajmo tako, da smo bolj previdni kot pa manj,« še pravi Fekonja.

Upamo lahko le, da bo ta primer, ki se k sreči ni končal tragično, služil kot opomin, da otroških sposobnosti ne gre podcenjevati in je zanje potrebno primerno poskrbeti.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice