V času korone, ko smo se že drugič znašli v 'lockdownu', vse več ljudi išče izdelke lokalnih pridelovalcev. Ustanoviteljica Facebook skupin Lokalno pomursko in Lokalno štajersko je to potrebo opazila že v prvem valu epidemije.

Špela Horvat je že v prvem valu koronavirusa na Facebooku ustvarila strani Lokalno pomursko - lokalna hrana pomurskih pridelovalcev in pa Lokalno štajersko - lokalna hrana štajerskih pridelovalcev, kjer na enem mestu združuje ponudnike domačih pridelkov in izdelkov ter tiste, ki jim želijo na svoji mizi.

Ideja za ustanovitev teh skupin se je rodila na vrhuncu prvega vala korona epidemije konec marca, ko so se številni pridelovalci ob zaprtih kmečkih tržnicah in omejitvi gibanja na občine upravičeno strahoma spraševali, kam s pridelki. 

»Nihče ni vedel, kako dolgo bodo omejitve trajale, v katero smer bodo šle, vsak je bil prepuščen samemu sebi. Ideja o povezovanju potrošnikov in pridelovalcev na mikro lokalni ravni, brez posrednikov in dolgih transportnih poti, pa je takoj naletela na nepričakovano dober odziv. Navsezadnje imamo krompir iz sosednje njive in jabolko iz domačega sadovnjaka raje kot tiste iz drugega kontinenta - iz očitnih razlogov. In če nam jo proda nekdo, katerega profil na Facebooku lahko preverimo in mu z nakupom še pomagamo, je to dvojna zmaga,« pravi Špela Horvat. 

Kot pravi, se je v le nekaj mesecih popolnoma organsko, brez kakršne koli promocije, zgolj od ust do ust, Facebook skupina Lokalno pomursko že razširila na že več kot 6000 članov.

»Skupina je odprtega tipa, pridruži se lahko vsak, ki podpira lokalno pomursko hrano in pridelovalce. Gre pravzaprav za preprosto online tržnico, kjer uporabniki po lokalnih dobrinah povprašujejo, spet drugi uporabniki pridelke ponujajo, dogovor o ceni in načinu prevzema pa poteka direktno med stranko in trgovcem,« pojasnjuje.

Skupina Lokalno štajersko je še v fazi rasti, pridružite se ji tukaj.

Špela Horvat - ustanoviteljica skupine Lokalno pomursko in Lokalno štajersko.

Objavili že več kot 900 oglasov

Od dne, ko je skupina Lokalno pomursko zaživela, pa do danes, je bilo objavljenih že več kot 900 oglasov ali povpraševanj, številka pa se seveda sorazmerno s članstvom tudi povečuje. Po čem ljudje najbolj povprašujejo?

»Gre za sezonske pridelke, ki se najdejo v sadovnjakih in na njivah. Projekt je pristen, saj odgovarja na potrebo iz okolja, hkrati pa je izjemno prijeten, saj je odzivov zadovoljnih kupcev pa tudi prodajalcev zelo veliko,« pripoveduje.

Pogosto se med prodajalcem in kupcem vzpostavi daljše sodelovanje in tako se nekdo, ki pri nekem kmetu kupi korenje, z njim naknadno dogovori še za nakup zelja ali repe. 

»Projekt dokazuje, da imamo lokalno hrano radi in jo z veseljem kupimo, če le imamo informacijo o ceni, vsebini in prodajalcu,« dodaja ustanoviteljica skupin.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Default (nepreverjen)

Za mastno ceno...

Starejše novice