Večino Evrope je zajel oblak saharskega prahu. Tudi pri nas zelo visoka onesnaženost zraka.

Nad Slovenijo so bile danes v dopoldanskih urah na vseh merilnih mestih državne merilne mreže izmerjene zelo visoke ravni delcev PM10. Zelo visoka onesnaženost zraka s saharskih prahom bo predvidoma nad Slovenijo vztrajala do nedelje.

Jutri je pričakovati zelo visoko onesnaženost zraka z delci PM10 v celotni Sloveniji. Visoke vrednosti bodo posledica saharskega prahu.

VIR: ARSO

Priporočila v primeru pričakovane visoke onesnaženosti zraka z delci PM10:

  • ne kurite lesa v pečeh in kaminih, če imate druge možnosti ogrevanja,
  • zmanjšajte ogrevanje stanovanjskih in poslovnih prostorov, kjer se kot energent uporabljajo tekoča ali trdna goriva,
  • ne kurite na prostem.

Najbolj onesnažujejo zrak zastarele kurilne naprave na les, še posebej, če se v njih nepravilno kuri oziroma se za kurjenje uporabljajo premalo suha drva. Z upoštevanjem navodil za pravilno kurjenje prihranimo gorivo in zmanjšamo onesnaževanje zraka.

Onesnaženost zraka se spreminja preko dneva

Občasne meritve so pokazale, da se prekoračitve mejne vrednosti za delce pojavljajo tudi v krajih izven območij, za katere so izdane napovedi, predvsem v dolinah in kotlinah v notranjosti države, kjer se za ogrevanje kot gorivo pretežno uporablja les. Zaradi zaščite prebivalstva je smiselno zgoraj navedena priporočila upoštevati tudi na teh območjih.

Onesnaženost zraka se preko dneva spreminja, zato se urne ravni delcev lahko pomembno razlikujejo od napovedanega dnevnega povprečja.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice